След като турската лира се обезцени рекордно спрямо долара и почти докосна нивото от 5 лири за един долар, Централната банка на Турция взе решение и повиши лихвите в страната с от 13.5 на 16.5%.

Това стана ясно от официално съобщение на сайта на институцията. Стъпката е очаквана, защото само така може да се спре потъването на лирата и растящата инфлация в страната. Но бе трудна, защото лично президентът Реджеп Ердоган бе твърд противник на затягането на парично-кредитната политика на банките и го заяви открито.

Ситуацията на валутния пазар и инфлацията в страната явно са убедили турския президент да отстъпи пред необходимостта лихвените равнища да се повишат.

Вчера един долар достигна 4.90 турски лири, но след като бе съобщено за решението на Централната банка, лирата върна част от стойността си и един долар се разменяше за 4.60 лири.

"Днешното високо ниво на инфлация в страната и инфлационните страхове на хората създават рискове за нова динамика на цените на вътрешния пазар", се признава в официалното съобщение на Централната банка на Турция.

В Туитър вицепремиерът на страната Мехмед Шимшек написа след повишаването на лихвите: "Дойде време да възстановим вярата в парично-кредитната политика на страната и да върнем доверието на инвеститорите към Турция".

Дали обаче стъпката с лихвите ще се окаже достатъчна да спре инфлацията и поевтиняването на турската лира, предстои да се види. Засега президентът Ердоган не е направил изявление по повод решението на Централната банка.