Девет ръководители на хонконгското опозиционно Движение на чадърите днес бяха признати за виновни в подстрекателство и заговор заради ролята им в масовите продемократични протести през 2014 г., съобщи ДПА, на която се позова БТА. Групата включва действащи депутати, преподаватели, студентски активисти и религиозен лидер, които бяха начело на протестите, продължили 79 дни. Трима от тях - Чан Кинман, Бени Таи и преподобният Чу Ю-мин (на преден план на снимката), бяха признати за виновни в заговор за нарушаване на обществения ред заради призива си от 2013 г. към кампанията за гражданско неподчинение под наслов "Окупирай Централния район с любов и мир".

Осем от групата бяха признати за виновни в подбуждане към действия, нарушаващи обществения ред, а петима - за подстрекаване на другите към подбудителство.

Присъдата се очаква да бъде произнесена по-късно днес. Възможно е те да получат до седем години затвор, съобщи ТАСС.

Много от участниците в протестите присъстваха в залата при произнасянето на решението на съда, а пред сградата се събраха десетки хора от двата лагера. Тези, които подкрепяха съдените, носеха жълти чадъри, символ на протестите, а противниците им развяваха китайското знаме.

Движението на чадърите настояваше за преки избори на ръководителя на изпълнителния орган на Хонконг, който е със статут на специален административен район на Китай. Преките избори не бяха позволени, за да може да бъде наложен посочен от Пекин кандидат.