Ръководителят на ливанското шиитско движение "Хизбула" се срещна с висшите лидери на палестинските бойни фракции "Хамас" и "Ислямски джихад", съобщи близката до ливанската групировка телевизия al-Manar. По нейна информация тримата са обсъдили какво трябва да направи техният съюз, за да "постигне истинска победа за съпротивата" в Газа.

На срещата са присъствали Сайед Хасан Насрала от "Хизбула", заместник-шефът на "Хамас" Салех ал Арури и ръководителят на "Ислямския джихад" Зиад ал Нахала.

"Срещата (...) оцени позициите, заети в международен план, и това, което Оста на съпротивата трябва да направи", обибщава в заглавие al-Manar, визирайки съюз от Иран, палестински въоръжени групи, Сирия, ливанската "Хизбула" и други фракции.

Подкрепяната от Иран "Хизбула" започна атаки срещу Израел, пораждайки опасения, че групировката възнамерява да отвори фронт от Ливан в подкрепа на съюзника "Хамас". 

По-рано днес правителството на "Хамас" съобщи, че 80 души са били убити през нощта при израелски въздушни удари, предаде Франс прес.

В ударите са били ранени стотици ранени, се казва в изявление службата по комуникации към правителството на "Хамас" в Газа.

От началото на израелските бомбардировки по обекти на "Хамас" в ивицата Газа след терористичното нападение срещу Израел, извършено от бойци на движението на 7 октомври, в палестинската територия загинаха хиляди хора, а като в по-голямата си част това са цивилни, припомня Франс прес.

На този фон Израел поправя бюджета си, като по сметки на израелския министър на финансите Безалел Смотрич войната в Газа струва 246 милиона долара дневно. 

Бюджетът на страната за 2023-24 г. "вече не е адекватен" заради войната в Газа и ще бъде променен, цитира го да казва Ройтерс.

Според Смотрич дневните разходи на Израел за войната възлизат на 1 милиард шекела (246 милиона долара), без да се вземат предвид непреките щети, свързани със забавянето на икономическата активност и парализата на бизнеса заради мобилизирането на стотици хиляди резервисти и ежедневния обстрел.

Същевременно той изтъкна, че намаляването на кредитния рейтинг на страната от "Стандарт енд Пуърс" от "стабилен" на "негативен" няма да се отрази съществено. Министърът все пак заяви, че то трябва да се вземе под внимание и допълни, че не очаква страната да натрупа голям дефицит заради войната.

Той похвали управителя на Израелската централна банка Амир Ярон, който трябваше да напусне поста, но удължи мандата си заради кризата "докато е необходимо".