Досегашният полски премиер Матеуш Моравецки загуби днес вот на доверие в Сейма (долната камара на полския парламент), предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че с това се отваря пътят към идването на власт на проевропейската коалиция, предвождана от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск.

Днешният вот слага фактически край на осемгодишното управление на националистическата партия "Право и справедливост", която е упреквана в подриване на независимостта на съдебната система, в превръщане на държавните медии в инструменти за пропаганда и в насаждане на предразсъдъци към малцинствени групи като имигрантите и представителите на ЛГБТ общността, отбелязва Ройтерс.

Доналд Туск обеща да работи за подобряване на отношенията между Варшава и Брюксел и за размразяването на европейските средства, предвидени за Полша съгласно плана за възстановяване от пандемията. ЕС блокира въпросните средства, възлизащи на милиарди евро, поради съображения, свързани с върховенството на закона.

Срещу Моравецки днес гласуваха 266 от общо 456 депутати, взели участие във вота. В подкрепа на досегашния премиер гласуваха 190 депутати.