Лидерите на 27-те държави-членки на Европейския съюз одобриха условията на историческото споразумение с Великобритания за Брекзит на специална среща на високо равнище в Брюксел, в която участва и българският премиер Бойко Борисов.

"ЕС-27 одобри споразумението за оттеглянето (на Великобритания от ЕС) и политическата декларация за бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство", обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в Туитър.

Лидерите приеха съвместна декларация, в която поемат ангажимента да предприемат необходимите мерки, за да може споразумението да влезе в сила на 30 март 2019 г., така че "да се осигури организирано напускане". В документа се обещава "възможно най-близко партньорство с Обединеното кралство" след раздялата и се изказва благодарност за усилията на главния преговарящ на ЕС Мишел Барние за "неуморните усилия". Освен това 27-те държавни и правителствени ръководители призоваха британския парламент да одобри сделката.

Доналд Туск и Тереза Мей се надяват британският парламент да одобри споразумението

Снимка: AP/БТА

"Денят е исторически, но в негативен план, защото една държава и то не каква да е, а Великобритания, напуска Европейския съюз. Това е тъжен ден, нямаме никакъв повод да кажем, че днес нещо добро се случва. Поне някакви правила са уредени за излизането", коментира пред журналисти българският премиер Бойко Борисов който участва в срещата.

Снимка: Министерски съвет

"Ние одобряваме споразумение по член 50, но то далеч не е краят на този процес, защото тепърва 2+2 години ще обсъждаме бъдещите отношения. Преди това европейският и британският парламент трябва да одобрят това споразумение. По отношение на България е записано, че Европейският съвет ще демонстрира особена бдителност по отношение на правата на гражданите в условията на равнопоставеност", поясни той пред журналисти.

По повод бъдещите отношения с Лондон Борисов каза, че ще се настоява за запазването на тясното сътрудничество по линия на специалните служби, на борбата с тероризма, неразпространението на ядрено оръжие, трафика на хора и наркотици, финансовите преводи. По думите му в тези области се предвижда Великобритания "буквално да е част от ЕС", защото има много мощни и добри служби, и е изключително важен партньор.

"Трудно ми е да си представя как ще се развиваме занапред без Великобритания. Нашето желание би било да няма визи, това би било голямо връщане назад", заяви премиерът в отговор на въпрос, свързан с възможностите за по-трудно пътуване и установяване на Острова след раздялата. 

Споразумението е факт, след като вчера отпаднаха опасенията, че Испания може да провали заседанието заради това, че двата документа не разглеждат въпросите около Гибралтар.

Жан-Клод Юнкер разцелува Ангела Меркел

Снимка: AP/БТА

Постигнатото споразумение за напускането на Великобритания беше единствената възможна сделка, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Доволни сме от постигнатия резултат, но денят е тъжен. Не е време нито за аплодисменти, нито за шампанско. Всички, изказали се на днешното заседание, изразиха тъга. Преди година ЕК пое задължението да преговаря с Великобритания. Трудността бе да запазим единството на държавите от ЕС. Често имаше натиск от Лондон над отделните държави от Общността и съответната работна група в Европейския парламент. Имаше проблем с нашите испански приятели, които много обичам. Споразумяхме се и за Гибралтар. Онези, които не са испанци, не разбират мащаба на въпроса. Постигнатото споразумение е добро за Испания", добави той.

Снимка: AP/БТА

По думите му това е най-добрата възможна сделка.

Той призова това да се има предвид при предстоящото гласуване на британските депутати. По неговите думи не са прави онези, които възнамеряват с отхвърляне на сделката да предоговорят по-добри условия за оттеглянето на Великобритания.

Председателят на ЕК уточни, че британските служители на комисията ще запазят работата си в институцията. Винаги съм се радвал на професионализма на британците в ЕК, добави той.

Председателят на Европарламента Антонио Таяни дойде със символична червена ивица на лицето в международния ден срещу насилието над жени

Снимка: AP/БТА

"Днешният ден не е най-бляскавият за ЕС. Най-голямата работа едва сега започва. Разводът е тъжен момент, както някои от вас знаят. Не вярвам, че Великобритания ще бъде като останалите чужди за ЕС държави, има остатъци от любов", коментира Юнкер.

Трудно е да се предскаже как ще премине процесът по ратификацията на споразумението, отбеляза и Доналд Туск.

"Пред нас остава труден процес на ратификация, предстоят още преговори. Въпреки това как всичко ще приключи, сигурното е, че ще останем приятели до последния ден, а дори и с ден повече", добави той.

Главният преговарящ Мишел Барние определи споразумението като честно и балансирано. Никога не сме работили срещу Великобритания.

"Всеки сега трябва да поеме своята отговорност при одобряването на споразумението. Ще останем съюзници, партньори и приятели, добави Барние по повод бъдещите отношения с Лондон", подчерта той.

Еманюел Макрон прегърна Доналд Туск

Снимка: AP/БТА

Според президента на Франция Еманюел Макрон Брекзит е знак, че ЕС трябва да се реформира. Той заяви, че днес не е ден нито за радост, нито за скръб и че Обединеното кралство трябва да вземе своето суверенно решение. По думите му Франция е настоявала за справедлива търговска конкуренция от британска страна след Брекзита и за реципрочна договореност за риболова.

Холандският премиер Марк Рюте констатира, че излизането на Великобритания от съюза е "истински лоша новина", каквото винаги е било мнението му. Но според него настоящото споразумение ограничава щетите за двете страни.

"Това е балансиран резултат без политически победители или победи и мисля, че е приемливо", каза той, цитиран от Ройтерс.

Унгарският премиер Виктор Орбан

Снимка: AP/БТА

При пристигането си в Брюксел австрийският канцлер Себастиан Курц заяви, че раздялата не носи нищо добро за двете страни, но поне трябва да протече плавно и организирано. Според Курц постигнатото споразумение не подлежи на преразглеждане.