Британският премиер Тереза Мей заяви в парламента, че проектът за политическа декларация с ЕС за отношенията между Лондон и Брюксел след Брекзита полага основите за бъдещо споразумение за свободна търговия с ЕС и позволява на Великобритания да сключва нови търговски сделки с други страни, предаде Асошиейтед прес.

Мей заяви пред депутатите, че споразумението за Брекзита ще помогне да се запазят работните места, ще даде повече контрол на британските рибари, ще избегне твърда граница с Ирландия и ще позволи "гладко и организирано" напускане на ЕС.

Мей съобщи, че в разговори с испански лидери ясно е дала да се разбере, че британският суверенитет над Гибралтар ще бъде защитен и увери, че правата на живеещите във Великобритания граждани на ЕС ще бъдат съхранени, както и тези на живеещите в страни от ЕС британци.

Планът на Мей за Брекзит се сблъсква със силно противопоставяне в британския парламент, отбелязва АП.

Лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин заяви, че договореното от Мей с ЕС споразумение за Брекзит е най-лошият възможен вариант и че Великобритания няма да има думата по правилата на ЕС, които ще продължават да се прилагат в страната.

"Това е слепият Брекзит, от който се бояхме. Скок в тъмното", заяви той и добави, че това споразумение е провал на Консервативната партия и лидера й Тереза Мей.