Британският Върховен съд отхвърли днес жалба на правителството, насочена към това да не бъде допуснато Съдът на Европейския съюз да се произнесе по въпроса дали Великобритания може едностранно да спре излизането си от общността, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Върховният съд отказа да приеме обжалването на правителството срещу съдебно решение от по-нисша инстанция, позволяващо въпросът да бъде разгледан от Съда на ЕС. Върховните съдии казаха, че нямат юрисдикция да разгледат въпроса, тъй като все още няма окончателно решение.

Съдът на ЕС трябва да разгледа въпроса на 27 ноември. Не е ясно кога той може да се произнесе за разясняване на тълкуването на член 50 от договора на ЕС, съгласно който Великобритания задейства миналата година процеса на излизането си от общността.

Британският премиер Тереза Мей ще пие утре "следобеден чай" с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в Брюксел, съобщи междувременно говорител на институцията.

Говорителят поясни, че целта на срещата е подготовка на заседанието в неделя на Европейския съвет. На това заседание се очаква държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС да утвърдят постигнатото предварително споразумение по оттеглянето на Великобритания и политическо изявление за бъдещите отношения с Лондон.

ЕК заяви, че ще бъдат взети предвид опасенията на Испания по отношение на Гибралтар. Испанските власти заплашиха, че няма да подкрепят споразумението, ако исканията им не бъдат отчетени. Говорителят не даде отговор на въпроса дали до неделя е възможна промяна в постигнатото предварително споразумение, или исканията на Мадрид ще бъдат взети предвид в политическото изявление за бъдещите отношения. Говорителят отбеляза, че преговорите по съдържанието на това изявление не са приключили.

Група британски политици, които се противопоставят на Брекзит, искат Съдът на ЕС да постанови решение дали Великобритания може да оттегли уведомлението си за напускане без позволението на другите страни членки на общността.

Поддръжници на оставането в ЕС се надяват това да даде възможност Великобритания, която гласува през 2016 г. за Брекзит, да промени мнението си на втори референдум и да остане в общността.

Британското правителство казва, че не възнамерява да отменя Брекзита, поради което смята за безпредметен въпроса дали Великобритания може или не може да се откаже от решението си.