"Смятаме, че набраната в Париж през 2015 г. инерция е необратима и вярваме непоколебимо, че Парижкото споразумение не може да бъде предоговорено, тъй като е жизненоважен инструмент за нашата планета, общности и икономики", подчертаха в съвместно комюнике лидерите на трите споменати държави.

Италианският премиер Паоло Джентилони, германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон призоваха всички свои съюзници да ускорят усилията в борбата с климатичните промени.

Макрон заяви в телефонен разговор на Тръмп, че "нищо в Парижкото споразумение не подлежи на предоговаряне". "Съединените щати и Франция ще продължат да работят заедно, но не по климатичните въпроси", каза Макрон в продължилия пет минути разговор.

Ан Идалго, кметицата на Париж, където бе сключено историческото споразумение през декември 2015 г., нарече решението на Тръмп "грешка, която ще има драматични последици".

Канада е "дълбоко разочарована" от този ход на американския президент, защото "Парижкото споразумение е добро за света", заяви министърката на околната среда Катерин Маккена.

"Много грешно решение", написа в "Туитър" на английски и немски председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Парижкото споразумение трябва да бъде спазено и ние ще се погрижим това да стане със или без американското правителство", реагира председателят на Европейския парламент Антонио Таяни, цитиран от Франс прес.

Вчера, след разговор в Пекин с канцлера Меркел, китайският премиер Ли Къцян - без да споменава конкретно САЩ и Тръмп, каза, че Китай "активно насърчава" сделката за климата и е бил "една от първите страни, ратифицирали" документа.

Австралийският премиер Малкълм Търнбул заяви днес, че решението на САЩ да се оттеглят от Парижкото споразумение за климата не изненадва, но е разочароващо.

"Предпочитаме САЩ да останат част от споразумението. Ние сме поели ангажимент към Парижкото споразумение", каза Търнбул пред журналисти в Сингапур.

Японският министър на външните работи Фумио Кишида изрази съжаление за оттеглянето на САЩ. Той каза, че страната му ще "работи с други страни по Парижкото споразумение за неговото устойчиво и пълно прилагане".


Какви са аргументите на Тръмп>>

КРЪСТОСАН ОГЪН: За климатичните промени и величието

Три американски щата обявиха, че ще спазват договора за климата >>