Лидерът на управляващата в Полша партия "Право и справедливост", заместник министър-председател и председател на Комитета за национална сигурност и отбрана Ярослав Качински подаде оставка от всички постове, съобщи ПАП.

"Вече не съм в правителството. Премиерът Матеуш Моравецки и, доколкото знам, президентът Анджей Дуда са приели оставката ми", заяви Качински.

Помолен да оцени присъствието си в правителството, Качински заяви, че е успял да изпълни плана, който си е поставил. "Въпреки че няма да скрия факта, че в този план не е имало война, макар да бях подготвен за такава възможност. Мисля, че по това време бяха взети най-важните решения, свързани с това Полша да избегне много тежка съдба. Искаме да се въоръжим до такава степен, че евентуална атака срещу страната ни да бъде напълно ирационално начинание, подчерта Ярослав Качински.

"Реших, че трябва да се съсредоточа върху най-важното за бъдещето на Полша. Не че надценявам ролята си, а просто партията трябва да възвърне енергията си, защото наближава моментът, който е най-важен за всяка политическа партия по света. Изборите са за постигане на добър изборен резултат, а що се отнася до "Право и справедливост", този добър изборен резултат ще бъде нейната победа и възможност да управлява, очевидно в коалицията на обединената десница. - добави той.

Ярослав Качински стана заместник министър-председател на 6 октомври 2020 г. и изпълняваше задачите на председател на Комитета на Съвета на министрите по въпросите на националната сигурност и отбраната. Комитетът се състои от министрите на отбраната, правосъдието, вътрешните работи, координатора на специалните служби и министъра на външните работи.

Преди това е бил министър-председател през 2006-2007 г. От 2003 г. е начело на управляващата партия "Право и справедливост". Той е брат близнак на загиналия в самолетна катастрофа край Смоленск полски президент Лех Качински.

През 2021 г., след поредното си преизбиране за лидер на партията, Качински обеща, че няма да се кандидатира отново за поста.