През няколко часа агенциите съобщават, че противниците на Муамар Кадафи са превзели едно или друго ключово здание в града. Сирт е последното място, което не се предава пред новите власти в Либия. Очаква се съпротивата в родния град на Полковника да бъде прекършена до утре сутрин. С това ще бъде сложена точка на успешната революция, довела до смяната на режима в Либия. Самият Муамар Кадафи обаче все още е в неизвестност.

Силите на новия либийски режим днес поеха контрола върху основните сгради на конгресния център Уагадугу, бивша крепост на последните бойци, останали верни на Муамар Кадафи в Сирт, предаде Франс прес. "Контролираме центъра Уагадугу изцяло. Сега пътят към превземането на целия град е отворен. Съвсем близо сме до центъра", заяви военен ръководител от новия режим, уточнявайки, че всичко зависи от координацията между бойците.

Войските на ПНС поеха контрола върху летището в Бани Уалид, една от крепостите на бившия лидер Муамар Кадафи, разположена на 170 километра югоизточно от Триполи. "Силите ни поеха контрола върху летището в Бани Уалид", разположено в югозападната част на града, заяви пред АФП командир Муса Юнес, ръководител на силите на Преходния национален съвет в сектора. Юнес допълни, че неговите части днес са имали тежки стълкновения с привържениците на Кадафи на километър от центъра на града, напуснат от жителите си.