Срещата на първите дипломати на САЩ и Китай в Пекин започна в ледена атмосфера днес, след като държавният секретар Майк Помпейо и външният министър Ван И дадоха израз на своите тежнения, намерили отражение във влошаването на двустранните отношения, предаде БТА, позовавайки се на информация от Ройтерс.

"Неотдавна, в резултат на постоянното ескалиране на търговските търкания с Китай от страна на САЩ, (Вашингтон) също така предприе серия от ходове по въпроса за Тайван, които накърняват правата на Китай, и отправя безпочвени критики към вътрешната и външната политика на Китай", оплака се Ван И в присъствието на Помпейо по време на срещата им. "Ние приемаме това като директна атака срещу нашето взаимно доверие, и то хвърля сянка върху китайско-американските отношения. Настояваме американската страна да прекрати подобни погрешни действия", добави той.

Помпейо, който пристигна в Пекин, за да информира Ван за вчерашните си разговори със севернокорейския лидер Ким Чен-ун в Пхенян, от своя страна заяви: "По въпросите, които вие характеризирахте, имаме фундаментални различия.Силно сме загрижени от действията, предприемани от Китай, и се надявам да имаме възможност да обсъдим всяко едно от тях днес, защото нашите отношения са изключително важни."

Макар че протоколът бе спазен с типичната размяна на дипломатически любезности и двамата подчертаха нуждата от сътрудничество, техните хапливи реплики пред журналисти в началото на срещата в пекинската резиденция за високи гости "Дяоютай" бяха необичайно остри за подобни събития, посочва Ройтерс. Двамата изразиха открито несъгласие по въпроса коя страна е отменила двустранния диалог по проблемите на сигурността, който трябваше да се състои в Пекин този месец.

Миналата седмица вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс засили американската кампания за натиск върху Китай, като я насочи извън темата за търговската война. Той обвини Китай в "злонамерени" опити да подкопае позициите на президента Доналд Тръмп в навечерието на предстоящите междинни избори за Конгрес, и в безразсъдни военни приготовления в Южнокитайско море.