Руският външен министър Сергей Лавров каза днес, че Москва е готова да се вслуша, ако някой поиска провеждане на преговори за Украйна, предаде агенция Ройтерс, цитирана от БТА.

В изказване на пресконференция в момент, когато войната в Украйна навлиза в 10-ия си месец, Лавров каза, че украинските твърдения, че Русия иска преговори, само за да спечели време за прегрупиране и превъоръжаване на войските си, са абсурдни.

Министърът допълни, че Русия ще е склонна да се върне към преговори със Запада, ако той промени мнението си за ползата от обсъждане на направените от Москва миналия декември предложения в сферата на сигурността.

Лавров каза, че САЩ и НАТО са преки участници във войната в Украйна заради подкрепата си за Киев, и оправда руските ракетни удари срещу украинска инфраструктура.

"Изваждаме от строя съоръжения (в Украйна), които позволяват (на Запада) да напомпва с летални оръжия Украйна, с които се убиват руснаци", каза Лавров.

"Затова не казвам, че САЩ и НАТО не са участници в тази война - вие сте преки участници. Включително не само чрез доставки на въоръжение, но също така и чрез обучение на военни - вие обучавате (украинската) армия на ваша територия", каза министърът в отговор на въпрос на журналист от Асошиейтед прес.

Лавров каза, че САЩ са създали "екзистенциална" заплаха за Русия от страна на Украйна.

Той допълни, че Москва никога не се е отказвала от контакти със САЩ, но не е чула досега никакви "значими идеи" от американските си партньори.

Министърът нарече неотдавнашните коментари за Украйна на папа Франциск "нехристиянски" и необясними.

Папата се изказа в интервю за, по думите му, жестокостта на руските войски в Украйна, по-специално на бурятите и чеченците, припомня Ройтерс.

"Неотдавна беше направено доста необяснимо изявление, съвсем нехристиянско, извеждащо две националности на Руската федерация в някаква особена категория, от която могат да се очакват зверства по време на бойни действия. Реагирахме за Бурятия и Чеченската република ..., разбира се, но това не издига авторитета на Светия престол", каза руският първи дипломат.

Лавров каза, че в рамките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) са се натрупали огромно количество проблеми, и обвини Запада, че осуетява възможността организацията да стане истински мост с Русия след края на Студената война, предаде Ройтерс.

Лавров отправи тези обвинения в началото на пресконференция, по време на която изброи подробно историческите претенции на Русия към Запада и каза, че "безогледното разширяване" на НАТО е обезценило основните принципи на ОССЕ.

"Сега под прицела (на Запада) е ОССЕ. Правомощията и компетенциите ѝ всячески се размиват, раздробяват се по тесни, неприобщаващи формати", каза той.

"Използвайки численото си превъзходство в тази организация, Западът се опитва от дълги години да погълне ОССЕ, да подчини този последен формат за общорегионален диалог", каза Лавров.

Министърът каза, че Западът е разполагал с реална възможност за избягване на конфликта в Украйна, но е избрал да отхвърли руските предложения за спиране на разширяването на НАТО и за договаряне на специален статут в сферата на сигурността за Украйна.

Западът твърди, че руските предложения, направени преди началото на руската инвазия в Украйна, са били нереалистични и неискрени, посочва Ройтерс.

Лавров обвини също НАТО, че се опитва да привлече Индия в, по думите му, антируски и антикитайски съюз, в момент, когато Западът, според руския външен министър, се опитва да ограничи влиянието на Русия.

Министърът обвини също НАТО, че нагнетява напрежение около Китай по начин, създаващ рискове за Русия.

"Южнокитайско море се превръща в един от тези райони, където НАТО е склонна, както вече направи в Украйна, да ескалира напрежението", каза Лавров.

"Знаем колко сериозно възприема Китай подобни провокации, без да споменаваме Тайван и Тайванския проток, и разбираме, че играта на НАТО с огъня в тези райони създава заплахи и рискове за Руската федерация. Тези райони са толкова близо до нашите брегове и морета, колкото е и Китай", каза министърът.

"Фактът, че държавите членки на НАТО под ръководството на САЩ се опитват да създадат експлозивна ситуация там, е добре известен на всички", каза дипломатът.