Министърът на националната отбрана на Румъния Василе Дънку обяви днес, че е подал оставка от поста, предаде агенция Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Тази сутрин подадох оставката си като министър на националната отбрана на министър-председателя на Румъния Николае Чука", написа Дънку на страницата си във Фейсбук.

Той прилага и текста на оставката, изпратена до премиера, в която говори за "невъзможност за сътрудничество" с президента Клаус Йоханис.

"Мотивирам жеста си през перспективата за невъзможност за сътрудничество с президента на Румъния, който е върховен главнокомандващ на армията. Смятам за необходимо да се оттегля от тази позиция, за да не накърня по никакъв начин процесите на вземане на решения и програмите, които изискват плавност в цялата верига на командване, и за да не блокирам редица проекти, които са абсолютно необходими за оптималното функциониране на министерството на националната отбрана и румънската армия", посочва Василе Дънку.

Миналата седмица в Букурещ поискаха оставката на министъра на отбраната Василе Дънку заради негово изказване за войната между Русия и Украйна. Дънку заяви в интервю за Прима ТеВе на 8 октомври, че преговорите с Русия са единственият шанс за постигане на мир, като от изказването му се подразбра, че преговорите биха включвали и териториални отстъпки от страна на Украйна.

"Войната ще продължи, (...) единственият шанс за мир може да са преговорите с Русия. Разбира се, това са сложни преговори (...) Страните от света, НАТО, САЩ да преговарят за гаранции за сигурността на Украйна и за мир с Русия. Украйна сама няма да може да преговаря с Русия, тъй като политическата класа в Украйна в момента не може да си позволи (...) загуба на територия, в крайна сметка несправедлива загуба на територия. Това би било твърде голямо поражение за политическата класа", коментира министърът пред телевизия Прима.

Тези изявления на Василе Дънку, който е от квотата на Социалдемократическата партия, предизвикаха бурни реакции в страната. Редица представители на Национално-либералната партия, от чийто редици е настоящият премиер Николае Чука, поискаха оставката на министъра-социалдемократ.

Партийният шеф на Дънку - лидерът на Социалдемократическата партия Марчел Чолаку, също критикува изказването. "(...) когато си министър на отбраната, в период на война на границата, комуникацията трябва да бъде координирана по някакъв начин с министър-председателя", коментира Чолаку.

Междувременно два конвоя с френска военна техника влязоха в Румъния в неделя вечерта през ГКПП Нъдлак на границата с Унгария, предаде агенция Аджерпрес.

Първият конвой е съставен от леки пехотни бронирани машини, а вторият - от тежки пехотни бронирани машини, съобщи румънското министерство на националната отбрана.

Двата конвоя са били посрещнати от френския полковник Александър дьо Фелигонд от бойната група на НАТО и полковник Тибериу Кожокару от командването на многонационалната дивизия "Югоизток". Конвоите са предназначени да допълнят техническите средства на предната бойна група на НАТО, разположена в базата Чинку в окръг Брашов.

Логистичната операция по изпращане на оборудването от база във Франция до базата Чинку в Румъния започна на 18 октомври. Военните конвои са изминали над 2000 км. Операцията е наречена "Балаур" на името на митологичния змей от румънските легенди.

Бойната група на НАТО в Румъния беше сформирана през май чрез трансформиране на многонационалните съюзнически елементи на силите за отговор на НАТО, разположени в страната.

След предложението на Франция да поеме ролята на рамкова държава, френският батальон, разположен в Румъния, считан за острието на силите на НАТО с много високо ниво на реагиране, формира предна бойна група на територията на страната, интегрирайки на ротационен принцип войски от Белгия и Нидерландия, уточнява румънското министерство на отбраната.