Руският президент Владимир Путин одобри предложения от премиера Дмитрий Медведев състав на новото руско правителство, след като двамата го обсъдиха на среща в Сочи.

В новото правителство позициите си запазват ключови министри от досегашния кабинет, предадоха световните агенции.

Сергей Лавров остава министър на външните работи, а Сергей Шойгу -министър на отбраната.

Сергей Шойгу остава министър на отбраната

Снимка: БТА

Постовете си запазват също министрите на правосъдието и на вътрешните работи Александър Коновалов и Владимир Колоколцев.

Министри на икономическото развитие, на финансите, на енергетиката и на търговията отново ще бъдат Максим Орешкин, Антон Силуанов, Александър Новак и Денис Мантуров. Начело на министерството на транспорта на мястото на Максим Соколов застава досегашният заместник-министър по транспорта Евгений Дитрих.

Сменен е и министърът на селското стопанство. Досега това беше Александър Ткачов. Новият министър е Дмитрий Патрушев, който е президент на държавната Руска стелскостопанска банка (Росселхозбанк). Начело на министерството на извънредните ситуации вместо Владимир Пучков ще бъде Евгений Зиничев, който бе заместник-ръководител на Федералната служба за сигурност.

Вицепремиерът по спортните въпроси Виталий Мутко е преназначен за вицепремиер, отговарящ за строителството. Мутко се оказа в центъра на международен допингов скандал. Той бе министър на спорта от 2008 г. до 2016 г. През това време той беше главен организатор на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. Преди две години бе назначен за вицепремиер по спортните въпроси.

В доклад на Световната антидопингова агенция (САДА) и на Международния олимпийски комитет (МОК) Мутко е обвиняван, че е изиграл ключова роля в "институционализиран допингов механизъм" в Русия в периода 2011 г. - 2015 г. В доклада на МОК и на САДА Мутко бе обвинен за 11 случая на допинг, укрити от руските власти в периода 2012 -2015 г., касаещи футболисти.

Русия призна, че има проблеми с антидопинговите мерки и че съществуват отделни случаи на състезатели, приемали допинг, но винаги е отричала съществуването на организирана от държавата система за допинг на спортистите, отбелязва Франс прес.

В новото правителство министър на спорта си остава Павел Колобков. Президентският указ за назначенията ще блъде подписан по-късно днес.