На специална пресконференция снощи в Лос Анджелис рускинята заяви, че в допинг пробата й от Откритото първенство на Австралия през януари е открита забранената субстанция "мелдоний". Метаболитният бустър за повишаване на издръжливостта влезе в списъка на забранените стимуланти на УАДА от началото на 2016 година.

"Преди седмица получих писмо от Международната федерация по тенис, в което ми съобщават, че съм дала положителна допинг проба. Направих грешка и поемам пълната отговорност за това", каза Шарапова.

По думите й тя е приемала медикамента в продължение на 10 години по предписание на личния й лекар заради различни здравословно проблеми и не е знаела, че е в забранения списък на УАДА.

Мария Шарапова обясни, че на 22 декември м.г. е получила писмо от антидопинговата агенция с новия списък забранени вещества, но не го е разгледала.

Руската тенисистка няма да поиска отварянето на "Б" пробата, но и не смята да прекратява кариерата си.

"Много хора мислеха, че на тази пресконференция аз ще обявя края на кариерата си, но ако беше така, аз нямаше да го правя в хотел в Лос Анджелис. Не искам да приключвам кариерата си по този начин. Считам, че ще имам още един шанс да продължа да играя тенис", каза Шарапова.

До 4 г. наказание

От Международната федерация по тенис (ИТФ) заявиха, че спират състезателните права на рускинята от 12 март, след което ще се вземе решение за нейното наказание. Според руските медии първото изслушване ще е на 23 март в Лондон.

От Световната антидопингова агенция (УАДА) заявиха, че се въздържат от коментари по случая до решението на ИТФ, предаде БТА.

Все пак президентът на УАДА Крейг Рийди заяви за АП, че спортистите са длъжни внимателно да разглеждат списъка със забранени вещества.

"Доколкото разбирам този препарат е широко използван в Източна Европа. Той спокойно може да се купи в аптеката. "Мелдоний" е в списъка на забранените вещества на УАДА от 1 януари и вече има много положителни допинг проби. Това нямаше да се случи, ако спортистите отделяха по-голямо внимание на списъка със забранените вещества", добави Рийди.

Според в. "Дейли телеграф", Мария Шарапова ще бъде наказана за две години, ако се установи, че тя е приемала този препарат неволно. В противен случай санкцията ще бъде четири години.

Самата тенисистка коментира, че не знае за колко време ще бъде наказана.

"Откакто получих писмото от ИТФ ние работим над проблема", каза още рускинята.

Бившата №1 в света Дженифър Каприати обаче призова в Туитър Мария Шарапова да бъде лишена от всичките си титли.

Аз трябваше да се откажа от моята кариера и в нито един момент не си помислих да мамя. Каквото и да ми струваше това. Нямах избор, освен да хвърля кърпата и да страдам“, коментира 39-годишната американка, която прекрати кариера през 2004 г. заради честите си контузии.

Никога не съм имала скъпоплатени доктори, които да намерят начин да измамят системата, да открият вратичка и да изчакат науката да ни настигне. Моите мнения са крайни, защото онова, което най-много обичах, ми беше отнето заради болките и контузиите. Унищожително е, когато трябва да се откажеш, докато си на върха“, допълни Каприати, цитирана от Гонг.

"Найк" скъса договора с Шарапова

Американската компания за спортна екипировка "Найк" прекрати договора си с Мария Шарапова след пресконференцията в Лос Анджелис.

"Ние сме натъжени и изненадани от информацията за положителната допинг проба на Мария Шарапова. Взехме решение да преустановим сътрудничеството си с Мария, докато се провежда разследването", се казва в изявление на "Найк".

Споразумението между компанията и тенисистката беше подновено за последно през 2010 г., като тя трябваше да получи 70 милиона долара.

Шефът на руския тенис: Мария може да играе в Рио

Президентът на руската федерация по тенис Шамил Тарпищев счита, че Мария Шарапова ще може да участва на олимпийските игри в Рио де Жанейро през август, въпреки положителната допинг проба, съобщи ТАСС.

"Мисля, че това са глупости. Спортистите приемат това, което им се дава от лекари и физиотерапевти. Считам, че Шарапова все пак ще играе на олимпийските игри. Сега трябва да видим как ще се развия събитията", каза Тарпищев.

Министърът на спорта на Русия Виталий Мутко е извикал на спешна среща ръководителите на спортните федерации в страната.

"Съжалявам за Маша и се надявам, че ще я видим отново на корта. Готови сме да я подкрепим. Тя има изключително тежък график и пътува от турнир на турнир. Хората от нейния екип трябва да се грижат за тези неща", коментира Мутко.

Спортният министър изрази притеснения, че още руски атлети ще "изгорят" заради въпросната субстанция.

"За съжаление, мисля, че ще има още подобни случаи с това лекарство", допълни Виталий Мутко.

Коя е Мария Шарапова

Мария Шарапова е родена на 19 април 1987 г. (Великден) в малкия сибирски град Няган в Русия, където родителите й Юри и Елена се преместват от Беларус след аварията в Чернобилската АЕЦ.

На 4-годишна възраст Мария получава първата си ракета и уроци по тенис, а от 1994 г. живее и тренира във Флорида. Първите й успехи идват още като тийнейджърка през 2000 г.

Четири години по-късно Шарапова печели първата си титла от турнир от Големия шлем. На финала на "Уимбълдън" тя побеждава Серена Уилямс и става третата най-млада носителка на титлата.

През 2006 г. рускинята триумфира на U.S. Open, а две години по-късно е на върха и на Откритото първенство на Австралия.

През 2012 г. и 2014 г. Шарапова е №1 на червените кортове на "Ролан Гарос".

През последните 10 години тя е най-печелившата спортистка според сп. "Форбс", като приходите й идват не само от наградните фондове, но и от многобройни рекламни договори с марки като Nike, "Евиан", "Порше".