Бившата шефка на Национална дирекция за борба с корупцията в Румъния (DNA) Лаура Кьовеши, която стана първият в историята европейски главен прокурор, спечели делото си пред Европейския съд по правата на човека. съобщи правният сайт "Лекс".

Миналата година тя подаде жалба срещу румънската държава заради свалянето ѝ от поста начело на DNA, а днес съдът в Страсбург прие, че управляващите са погазили правото ѝ на справедлив съдебен процес и свободата ѝ на изразяване.

Съдът не присъжда обезщетение на Кьовеши, тъй като не е и търсила такова.

Тя оглави дирекцията за борба с корупцията през 2013 г., а през 2016 г. президентът я назначи за втори мандат, който трябваше да изтече през май 2019 г. През декември 2016 г. обаче правителството в Румъния се смени и предложи серия от промени в законодателството, които предизвикаха остра обществена реакция и масови протести. DNA започна разследване. Така през февруари 2018 г. министърът на правосъдието предложи Кьовеши да бъде отстранена от длъжност, изтъквайки като основание решения на Конституционния съд за дейността на DNA и публичните изявления на Кьовеши срещу предлаганите от правителството промени в законодателството.

Прокурорската секция на румънския съдебен съвет отказа да я освободи и отхвърли критиките на министъра, че управлението на Кьовеши е било неадекватно. А след това през април 2018 г. президентът на страната отказа да подпише указ за освобождаването ѝ. Министърът на правосъдието обаче подаде жалба до Конституционния съд и през май 2018 г. той нареди на президента да подпише указа. Така Кьовеши беше отстранена от поста си през юли 2018 г. и подаде жалба до съда в Страсбург.

Днес ЕСПЧ постанови, че е било нарушено правото ѝ на справедлив съдебен процес. В решението си той казва, че не е убеден, че Кьовеши е разполагала с вътрешно правно средство да оспори причините за отстраняването ѝ от длъжност. Правителството е твърдяло пред съда в Страсбург, че тя е можела да подаде жалба пред административен съд срещу указа за освобождаването ѝ, но ЕСПЧ изтъква, че и румънският КС е посочил, че контролът там би бил само формален и по процедурата по приемане на указа на президента, а оплакванията на Кьовеши изискват да се проверят основанията и законосъобразността на указа по същество.

Съдът в Страсбург припомня и че граждански организации са опитали безуспешно да атакуват в съда доклада на министъра на правосъдието, дал началото на процедурата по освобождаването на шефката на DNA. На практика на същински съдебен контрол би подлежало само решението на прокурорската секция на съдебния съвет, но пък него Кьовеши няма правен интерес да обжалва, тъй като е в нейна полза.

В решението си ЕСПЧ заявява, че Съветът на Европа и Европейският съюз придават все по-голямо значение на справедливостта при отстраняването или освобождаването на прокурорите и на ролята на независим орган, извън законодателната и изпълнителната власт. И заключава, че Румъния е погазила самата същност на правото на достъп до съд в случая на Кьовеши.

Независимостта на прокурорите и правото им да обсъждат и да изразяват мнение по промени в законодателството са два от основните акценти, които съдът в Страсбург поставя в решението си за Кьовеши. И припомня, че Комитетът на министрите на Съвета на Европа е признавал правото на прокурорите да участват в публични дискусии по въпроси, свързани със закона, правораздаването и насърчаването и защитата на правата на човека. И е подчертавал, че трябва да не срещат пречки, когато преследват държавни служители за престъпления и по-специално за корупция.

Причината ЕСПЧ да коментира всичко това е, че Кьовеши на практика е освободена от антикорупционната дирекция заради критиките си към промените в законодателството на новоизбраното тогава правителство и започнатото от нея разследване срещу негови членове.

Това кара съда в Страсбург да заключи, че преждевременното ѝ отстраняване от поста е сразило основната цел, поради която трябва да се пази независимостта на съдебната власт. И той подчертава, че независимостта на прокурорите е ключов елемент от независимостта на съда.

"Тежестта на мярката (освобождаването на Кьовеши - бел. ред.) трябва да е имала и "смразяващ ефект", като възпира не само нея, но и други прокурори и съдии от участие в публичен дебат относно законодателните реформи, засягащи съдебната система и по въпросите, свързани с независимостта на съдебната власт", пише ЕСПЧ в решението си.

И заявява, че е нарушена свободата на изразяване на бившата шефка на румънската антикорупционна дирекция.