Купонджии нарушиха правилата за коронавируса в Берлин и други германски градове този уикенд. Полицията в столицата на Германия съобщи, че рано тази сутрин служителите на реда са разпръснали няколко сбирки от по 20 до 50 души пред барове и магазинчета за алкохол и тютюневи изделия, предаде ДПА.

Голяма група в източния квартал Фридрихсхайн замеряше полицаите с яйца. "Колегите обаче не бяха уцелени", каза говорител.

Вчера в Берлин влезе в сила вечерен час, забраняващ продажбата на алкохол и ограничаващ събирането на открито до петима души или две домакинства след 23 часа.

Нощният живот в по-големите градове се превърна в един от ключовите двигатели на нарастващия брой инфекции. Канцлерът Ангела Меркел в петък призова младите хора да се придържат към правилата и да се въздържат от купони извън полицейския час, припомня ДПА.

В неделната утрин полицията прекрати партита в градовете Мюнхен и Трир, които бяха в нарушение на правилата за коронавируса.

В Мюнхен е получила сигнал, че 100 до 150 души присъстват на нелегален купон в бивша кланица, макар само 25 души да са били там, когато пристигнали служителите на реда. Купонджиите са застрашени от обвинения, че не носят маски и не спазват необходимото разстояние.

Над 100 младежи се забавляваха в Трир "напук на всякакви предпазни мерки" на частно място, съобщи полицията. Някои от гостите на партито, дошли предимно от съседен Люксембург, избягали в близката гора, когато пристигнаха служителите на реда.

За разлика от Берлин и Кьолн, Есен се въздържа от въвеждането на вечерен час.

Институтът "Роберт Кох" отчете тази сутрин, че броят на потвърдените случаи на коронавирус в Германия се е повишил с 3483 до общо 322 864 от началото на епидемията. С 11 са се увеличили смъртните случаи, свързани с Ковид-19, и те вече са 9615.

Заради това нараства броят на градовете, които въвеждат нови ограничения заради засилващия се темп на заразата.