Кубинското правителство съобщи, че заради тежката икономическа криза въвежда нормиране на продажбите на пилешко, яйца, фасул, грах, сапун и други основни продукти, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Министърът на вътрешната търговия Бетси Диас Веласкес каза за Националната информационна агенция, че ще бъдат въведени различни форми на ограничаване на количеството продукти, които може да купи едно лице. Намерението е държавата да се справи с недостига от основни хранителни стоки.

Министърът обвини за създалата се ситуация американското търговско ембарго.

Икономисти обаче смятат, че също толкова, а може би и по-важен фактор е намаляването на помощта, която Куба получава от Венецуела, също изпаднала в тежка криза, отбелязва АП.

Куба внася около две трети от храните. Годишно това й струва повече от 2 милиарда долара и през годините тя често е изпитвала за кратко недостиг от потребителски стоки. През последните месеци от магазините все по-често започнаха да изчезват, за дни или за седмици, някои стоки, а когато се появи пилешко или брашно, бързо се извиват опашки. Възниква и проблем с презапасяване.

В много части на Куба в някои магазини вече започна да се ограничава броят на продуктите, които може да купи едно лице. Това важи, например, за бутилките олио.

Магазините за хранителни стоки в Куба са държавни. Всеки кубинец има купонна книжка, която му дава право да купи малки количества основни стоки като ориз, боб, яйца и захар всеки месец на цена, равна на няколко американски цента, отбелязва Асошиейтед прес.

Кубинците, които разполагат с достатъчно пари, могат да купуват повече от тези стоки на "свободни" цени, които въпреки това като цяло са под средните за света. Някои маркови стоки (висококачествен ориз, по-специални сладка и други) често може да бъдат купени на цени, които са два или три пъти по-високи от страната, в която са произведени.

Решението на кубинското правителство за нормиране на някои стоки не означава, че те ще бъдат включени в т. нар. купонни книжки, въведени през 1962 г., подчерта министър Веласкес, цитирана от агенция Синхуа.

На снимката: Първомайска манифестация на Площада на революцията в Хавана