Нова криза се разрази на турско-гръцката граница, пише днес в. "Ватан", цитиран от БТА.

"Криза с багер на границата". Това е заглавието по темата на изданието, поместено на първата му страница във връзка с ареста на турски гражданин от гръцките власти, тъй като според тях той е навлязъл незаконно на гръцка територия.

Вестникът пише, че според гръцката преса 38-годишният Муса Алерик е бил задържан вчера от гръцките власти в същия район, в който са се намирали двамата гръцки войници, които през март бяха задържани от турските власти, тъй като са навлезли в турска територия.

Два месеца след ареста на двамата гръцки войници, преминали в окръг Одрин, Атина реши да залови турски багерист, навлязъл случайно едва на осем метра в Гърция. Очаква се днес Алерик да бъде изпратен в прокуратурата, пише "Ватан".

Изданието уточнява, че Алерик, който е служител в община Одрин, е извършвал изкопни дейности (за изкопаване на кладенец) в района на ГКПП Пазаркуле и при маневра по грешка е навлязъл на гръцка територия. Алерик е изпратен в полицейски участък в град Орестиада. Властите в Одрин настояват турският гражданин да бъде освободен.

Решението на четирите опозиционни партии - Народнорепубликанската партия (НРП), "Добра партия", Партията на щастието и Демократичната партия, да създадат предизборна коалиция за парламентарните избори на 24 юни и днес е сред водещите теми на печата.

"Съюз на безпринципните" ("Стар"), "Алергичните към съюзи направиха коалиция" ("Ортадогу"), "Четворка на странници" ("Милят"). Това са заглавията на някои турски издания по темата.

Четворната коалиция бе създадена, за да се бори срещу "Републиканската коалиция" (на управляващата Партия на справедливостта и развитието/ПСР и Партията на националистическото действие/ПНД - бел. ред.). Четирите партии, които имат абсолютно противоположни принципи и политически позиции, бяха обединени от безпринципността си и омразата към президента Ердоган, констатира "Стар".

В. "Милят" цитира турския вицепремиер и говорител на правителството Бекир Боздаг, който вчера окачестви решението за формиране на коалицията като "принудителен брак". Вестникът цитира и министъра на горите и водите Вейсел Ероглу, който посочи, че тази коалиция "ще се срути".

В информация, озаглавена "Това, което прави Партията на справедливостта и развитието, се нарича коалиция, а това което прави опозицията, е предателство", опозиционният в. "Сьозджу" пише, че "в историята на турската политика досега не са били виждани такива двойни стандарти".

Макар управляващите да казват, че опозицията прави "принудителен брак", това няма да окаже влияние на волята на народа, добавя изданието.

Същевременно "Сьозджу" публикува данни на анкета, според които на парламентарните избори на 24 юни коалицията ПСР/ПНД ще получи подкрепа от 44,70 процента, коалицията на четирите опозиционни партии, сред които НРП, ще събере подкрепа от 40,20 процента, а за прокюрдската Демократична партия на народите (ДПН) ще гласуват 14,90 на сто от избирателите.