Изявлението на австрийския канцлер Карл Нехамер за издигане на повече гранични бариери по външната граница на Европейския съюз и слагане край на табуто "огради" предизвика реакции на австрийските партии, разпространени от медиите в Австрия.

Критика бе отправена от Партията на Зелените, коалиционен партньор на Австрийската народна партия (АНП). Според Зигрид Маурер, ръководителка на парламентарната група на Зелените, подобно изявление допринася повече за полемика в дебата, отколкото за намиране на решение.

Парламентарният клуб на Австрийската социалдемократическа партия (АСДП) отправя упрек към АНП, че води "безпомощна символична политика" по отношение на бежанците и мигрантите. "От години правителствата на АНП не правят нищо, за да решат устойчиво темата за нелегалната миграция", се казва в съобщение на парламентарния клуб на АСДП. "С грешни партньори като Орбан, който води Австрия за носа, Нехамер губи изцяло доверието. Федералното правителство не е в състояние да представи сериозни предложения за нова бежанска и мигрантска система в Европа."

Възмутени са и политици от опозиционната партия НЕОС от предложението на канцлера. Евродепутатката Клаудия Гамон е на мнение, че това предложение "а ла Тръмп" ще доближи Австрия още повече към десните популисти като унгарския премиер Виктор Орбан и ще я изолира от останалите държави членки на Европейския съюз. "Федералният канцлер трябва да се застъпи за обща европейска бежанска система вместо да пилее милиони евро за километрични огради. И преди всичко той трябва като първа стъпка да оттегли ветото срещу България и Румъния", изисква Гамон.

Категорична е реакцията на Австрийската партия на свободата (АПС). "Щом Нехамер има сериозни намерения, то е крайно време правителството да постави гранични бариери на стратегически важни пунктове по австрийската граница и веднага да си удържи разходите от вноската, която Австрия плаща на Европейския съюз. Това става по-бързо, отколкото да се чака одобрение за финансиране от страна на Европейския съюз. Тъй като няма "крепост Европа", има нужда от "крепост Австрия" и граничните бариери са важен принос за това", заявяват шефът на АПС Херберт Кикъл и говорителят по въпросите на сигурността на партията Ханес Амесбауер.