Ако десноцентристите са единни, то те могат да бъдат мнозинство в Брюксел. Това заяви Матео Салвини, лидерът на крайнодясната италианска партия "Лига" на заключителния й предизборен митинг, състоял се тази вечер на Площада на Светите Апостоли в Рим.

На митинга водещи оратори бяха лидерът на "Лига", който не се кандидатира за евроизборите, и генерал Роберто Ваначи, който е водач на партийната листа на Салвини в няколко италиански избирателни окръга, предава БТА.

В края на митинга Салвини заяви, че 8 и 9 юни, когато италианците гласуват на евровота, ще бъде празник на освобождаването на европейските народи. Салвини допълни, че който не отиде да гласува на евровота става съучастник на онова мнозинство, което сега е на власт в Брюксел.

Лидерът на "Лига" приветства съюза с лидерката на френската крайна десница Марин Льо Пен, както и съюза с френския народ, "който ще ни помогне да внесем малко здрав разум и малко мир в палатите, които са от значение", визирайки палатите на властта в Брюксел.

Но той не спести критики по адрес на двама французи - управителката на Европейската централна банка Кристин Лагард и френския президент Еманюел Макрон.

За Лагард Салвини заяви, че тя не трябва да бъде повече свободна да "разнася бедност и мизерия из Европа". "ЕЦБ се подигра със спестяванията, с ипотеките, със заплатите, с живота на италианците. Тя ще трябва да бъде заставена да отговаря за действията си пред народите на Европа", каза Салвини.

Що се касае до Макрон, Салвини заяви: "Скъпи Макрон, ако искаш война, вземи си каската и отивай на война, но не досаждай на младите италианци и европейци". По този начин той визира изказванията на Макрон, който заговори за възможност западни военни да отидат в Украйна.

"Никога нито едно италианско оръжие или ракета не трябва да се използва за бомбардиране на руска територия", допълни Салвини.

В изказването си той говори и за Доналд Тръмп. Салвини изрази надежда, че Тръмп ще победи на президентските избори в САЩ и допълни, че когато демократите печелят там, това носи само война и отчаяние.

От своя страна Ваначи заяви, че "Рим е град с история и традиции, той е вечен град. Тази Европа иска да ни отнеме вечността. Заради политиките през последните 20 години те (управляващите в Брюксел) ни пробутаха една по-бедна Европа. Те искат да ни пробутат една по-малко свободна Европа, ние вече не сме свободни да говорим". И добави: "Вече не сме свободни, защото градовете ни не са безопасни. Тази Европа вече не ни харесва. Това е една по-тъжна и много по-несигурна Европа". Той обеща, че "Лига" ще промени това.

За Путин Ваначи заяви, че той не е Сталин и затова си заслужава да се преговаря за мир.

Матео Салвини и неговата партия в миналото бяха близки с руския президент и с управляващата руска партия "Единна Русия". Салвини е в едно и също политическо семейство с партията "Национален сбор" на Марин Льо Пен. Тя в последно време призовава за обединение с партията на Мелони след евроизборите. Самият Салвини, който е вицепремиер в кабинета на Мелони, също отправя подобни призиви. А Мелони в няколко речи в последния месец заговори за ново мнозинство в ЕС. В подобна насока беше и речта й на големия митинг на "Италиански братя", състоял се на 1 юни на Площада на народа в Рим.

Партията на Салвини според последните социологически прогнози се бори за четвърто място в Италия на евровота. Преди пет години на тогавашните европейски избори тя беше на първо място от Италия.