Европейският съюз се опитва да повиши устойчивостта си на кибернамеси и група страни членки начело с Холандия настояха днес да се приемат санкции срещу извършителите на кибератаки, предаде Франс прес.

На съвещание на външните министри в Люксембург осемте страни - Холандия, Великобритания, Финландия, Дания, Литва, Естония, Латвия и Румъния - призоваха за спешно създаване на правна рамка, която ще позволи да се вземат наказателни мерки срещу компютърните пирати.

"Отсъствието на твърди международни действия създава усещането, че кибератаките ще остават безнаказани", предупреждават страните в обща позиция, копие от която е получила АФП.

"Всички са съгласни да се наложат санкции, но най-напред трябва да се разберем за правната рамка, тъй като възникват много въпроси като доказването на отговорността за дадена атака", обясни дипломат.

"Темпът на атаките значително се ускори. Този контекст превръща въвеждането на един такъв режим в спешен приоритет", подчертават осемте държави и призовават европейските лидери да подкрепят официално предложението им на предстоящата среща на върха в Брюксел тази седмица.