Изказванията на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за Крим не рушат перспективите за успешното провеждане на предстоящото му посещение в Русия. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред телевизия "Россия-1", предаде ТАСС.

Не бих направил така, че ситуацията излишно да бъде драматизирана. Все пак Турция е наш партньор, с който имаме много развити отношения. Имаме обаче и разногласия. Позицията на Турция, позицията на Ердоган за Крим ни е добре известна и Анкара никога не е крила тази позиция, каза Песков.

По думите му "подобни изявления са оставили леко неприятно усещане".

Всичко това обаче по никакъв начин не разрушава перспективите за провеждането на успешно, съдържателно и конструктивно работно посещение на президента Ердоган в Русия, посочи говорителят на Кремъл.

Ердоган заяви тази седмица в Ню Йорк, че Турция смята за необходимо запазването на териториалната цялост на Украйна.

"Смятаме за важно запазването на териториалната цялост и суверенитета на Украйна, включително на територията на Крим, анексирането на който не признаваме", каза турският президент.

Планира се турският президент Реджеп Тайип Ердоган да посети на 29 септември град Сочи, където ще се срещне с руския държавен глава Владимир Путин.

Песков заяви днес още, че по време на посещението на турския лидер в Русия се очаква да бъде обсъдена активността на терористите в сирийската провинция Идлиб.

За съжаление в Идлиб продължава да има терористична активност. Това е неприемливо, това е опасно, това пречи на процеса за нормализация в Идлиб. Всичко това вероятно ще бъде обсъдено от президентите на Турция и Русия, каза Песков.