Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че от днес започва "обратното броене до освобождението на Крим", като обеща да направи всичко възможно страната му да си върне полуострова, анексиран от Русия през 2014-а година. Киев е домакин на срещата на върха на т. нар. Кримска платформа. 

Зеленски призова чуждестранните съюзници на Украйна да й окажат подкрепа в тази насока. Украинският президент направи това на срещата на високо равнище Кримска платформа. Тя бе свикана от Украйна с цел засилване на натиска върху Русия във връзка с анексията на Крим.

Във встъпителното си обръщение Зеленски обеща да направи всичко възможно, за да върне Крим, за да може "Крим, заедно с Украйна, да стане част от Европа".

"За да постигнем това, ние ще използваме всички възможни политически, правни и, на първо място, дипломатически средства", каза Зеленски и добави, че Киев се нуждае от "ефективна подкрепа на международно ниво".

Високопоставени служители от 46 държави и организации взеха участие в срещата. Сред тях бяха представители на САЩ, ЕС и Турция.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков окачестви срещата като "антируско събитие".

Зеленски заяви, че Русия е превърнала Крим във "военна база" и в "опора за Русия, от която тя ще разшири влиянието си в региона на Черно море".

Всички 30 страни членки на НАТО изпратиха представители на срещата.

"Германското правителство, заедно с партньорите си от ЕС, решително подкрепя териториалната цялост на Украйна и не признава анексията на Крим от Русия, тъй като тя противоречи на международното право", заяви германският министър на икономиката и енергетиката Петер Алтмайер, цитиран от ДПА.

"Нашата задача е да се уверим, че анексията никога няма да бъде легализирана", заяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

"Окупацията на Крим хвърля съмнения върху ефективността на цялата международна система за сигурност", каза украинският президент. "Ако не възстановим доверието в нея, нито една държава не може да бъде сигурна, че няма да стане следващата жертва на окупация", изтъкна Зеленски.