Конфликтът за бежанската криза между двете консервативни партии в управляващата в Германия коалиция изглежда е навредил на популярността им сред избирателите, от което е спечелила крайната десница, предадоха ДПА и ТАСС.

Седмичното проучване на института "Емнид" за таблоида "Билд" показва, че Християндемократическия съюз (ХДС) на канцлерката Ангела Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС) са загубили два пункта от подкрепата си, която е спаднала до 31 на сто. Третата партия в коалицията, Германската социалдемократическа партия (ГСДП), запазва подкрепата си от 18 на сто.

Това означава, че трите коалиционни партии биха получили общо 49 на сто от гласовете, ако изборите се състояха тази седмица.

Популярността на крайнодясната антиимиграционна партия Алтернатива за Германия е достигнала 16 на сто. Това е най-високата й стойност в проучване на "Емнид" до момента.

Опозиционните Зелени също са спечелили популярност, достигайки 12 на сто, както и Свободните демократи, достигнали 9 на сто. Популярността на крайнолявата партия Левите е спаднала до 10 на сто.

Проучването е извършено между 14 и 20 юни с участието на 2336 германски избиратели.

В средата на юни лидерът на ХСС и вътрешен министър в правителството на Меркел Хорст Зеехофер постави ултиматум на канцлерката. Той има намерение да издаде министерски указ за контрол на границата с Австрия и връщане на бежанците, които вече са регистирани в друга страна от ЕС. Канцлерката поиска време за търсене на европейски съюзници и министърът й даде две седмици.

Както отбелязват експертите, канцлерката не иска да влошава отношенията с партньорите си от ЕС, които вероятно ще се сблъскат с нов поток от мигранти, ако германската граница бъде затворена. От друга страна Меркел иска да избегне и разногласия в собственото си правителство, отбелязва ТАСС.