Повече от половината от арменските жители на Нагорни Карабах вече са отишли в Армения. Властите в Ереван съобщиха тази сутрин, че по последни данни в страната са пристигнали над 65 хиляди бежанци от този регион, предаде Франс прес. Миналата седмица Азербайджан си върна изцяло контрола върху тази област, която е международно призната част от неговата територия, но е населена преобладаващо с етнически арменци.

Преди азербайджанската военна операция Нагорни Карабах имаше население от 120 хиляди души.

Провъзгласената от арменските сепаратисти в областта Република Арцах ще спре да съществува, считано от 1 януари догодина, обявиха днес нейните ръководители. Президентът на непризнатата Република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян подписа указа, предаде Интерфакс.

"Разпускане на всички държавни институции и организации на тяхно ведомствено подчинение до 1 януари 2024 г. и Република Нагорни Карабах (Арцах) престава да съществува", се казва в указа на президента на непризнатата Република Нагорни Карабах Самвел Шахраманян, цитиран от агенцията.

Отбелязва се, че решението е взето във връзка с "настоящата трудна военнополитическа обстановка, въз основа на приоритета за осигуряване на физическата сигурност и жизнените интереси на жителите на Нагорни Карабах, като се вземе предвид споразумението, постигнато с посредничеството на командването на руския мироопазващ контингент с представители на Азербайджан, за свободното, доброволно и безпрепятствено преминаване на жители на областта, включително военнослужещи, които са сложили оръжие, с имуществото си на техните превозни средства по Лачинския коридор".

До няколко дни в Нагорни Карабах няма да остане нито един арменец, прогнозира днес арменският премиер Никол Пашинян, цитиран от Ройтерс.Пашинян призова света да действа и да накаже Азербайджан за "етническото прочистване", което според Армения се извършва в Нагорни Карабах.

"Ако осъдителните думи (от страна на международната общност) не бъдат последвани от адекватни политически и правни решения, тогава те ще се превърнат в актове на съгласие със случващото се", подчерта арменският премиер, цитиран от Франс прес.

Вчера Азербайджан каза, че при мълниеносната офанзива са били убити 193 негови граждани, а по-рано арменските сепаратисти в областта съобщиха за 213 загинали.

Повече от 100 души остават в неизвестност в Нагорни Карабах след експлозията в склад за гориво, щурмуван от местни жители в понеделник вечерта в разгара на изселването към Армения, посочва АФП. До момента е потвърдена гибелта на 68 човека. Ранени бяха 290 души.