Продължилото две години извънредно положение в Турция, наложено след неуспешния опит за преврат на фракция от армията на 20 юли 2016 година, приключва, но правителството вече предложи проектозакон със строги мерки за борба с тероризма, който да го замести, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП) критикува проекта, като твърди, че по този начин се запазват мерките от периода след преврата вместо да бъдат отменени, тъй като властите ще имат право да налагат ограничения за движението на хора, за които се смята, че представляват риск, и са удължават задържането на заподозрени.

"Сега те внасят тези закони в парламента, за да направят извънредното положение постоянно", заяви лидерът на НРП Кемал Кълъчдароглу.

Проектозаконът за борба с тероризма, предложен от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на президента Реджеп Тайип Ердоган, ще бъде обсъден от парламентарна комисия в четвъртък. Очаква се той да бъде приет без проблем, тъй като ПСР и коалиционният й партньор Партия на националистическото действие (ПНД) имат мнозинство в парламента.

По време на извънредно положение в Турция десетки хиляди хора бяха уволнени от държавна служба и от армията, докато политици и журналисти бяха арестувани. Ето някои ключови факти, събрани от Анадолската агенция, синдикати и организации за защита на правата на медиите:

- Извънредното положение бе удължавано седем пъти, всеки път за периоди от три месеца. Настоящото удължаване изтича в 1.00 часа в четвъртък.

- Президентът Реджеп Тайип Ердоган използва извънредното положение, за да управлява с укази и издаде над 30 указа.

- Над 77 000 души бяха арестувани след осуетения опит за преврат заради предполагаеми връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, бивш съюзник на Ердоган, когото Анкара обвинява за опита за преврат.

- Над 110 000 държавни служители, включително учители, полицаи, учени, валии и адвокати, наред с 4000 съдии и прокурори, бяха уволнени.

- Над 1500 души, включително войници и журналисти, бяха осъдени на доживотен затвор.

- Според Репортери без граници 162 журналисти се намират в затвора, докато десетки медии бяха закрити. Според Комитета за защита на журналистите намиращите се в затвора журналисти са 73-ма.

- Базираната в Анкара Обща платформа за човешки права /IHOP/ посочва, че 5 705 учени от 119 държавни университета са били уволнени, според данни от март.

- Общата платформа за човешки права отбелязва, че 985 стопански субекта, включително болници, университети, общежития и неправителствени организации, са били или закрити или прехвърлени към хазната, докато 174 медии са били закрити.

- Конституционният съд бе лишен от основната си контролна функция и нямаше пълномощия да се намесва в указите в рамките на извънредното положение.

- Валиите в 81 окръга получиха засилени пълномощия за вземане на решения, включително за мобилизиране на местните сили за сигурност.

- Правителството можеше да забранява отпечатването и разпространението на вестници, списания, брошури, книги и плакати.

- Правителството можеше да ограничава или налага забрана за аудио или видео разпространение, включително за телевизия, радио или филми.