Британският крал Чарлз Трети използва повода на ежегодното послание на британския монарх, за да отдели голямо внимание на нарасналата цена на живота и на хората, които помагат на нуждаещите си, но също така той отдаде почит и на покойната си майка, кралица Елизабет Втора, която почина през септември, предаде Би Би Си.

Това е първото коледно послание на крал Чарлз Трети, чиято церемония по коронясване ще бъде през пролетта на идната година, припомня БТА.

В речта си той говори за голямото безпокойство и трудностите на онези, които се опитват да платят сметките си и се мъчат да изхранват семействата си и да осигурят топлина у дома. Това изказване дойде в момент, в който инфлацията в страната достига почти 11%.

Посланието на краля бе записано предварително в параклиса "Сейнт Джордж" в Уиндзорския замък, където през септември бе траурната церемония в тесен семеен кръг за Елизабет Втора, последвала държавното погребение в Уестминстърското абатство. Във видеото с посланието на Чарлз Трети се виждаха и кадри от кухни за обществено хранене, хранителни банки и организации и доброволци, подпомагащи бездомници.

"Аз особено много искам да отдам почит на всички онези невероятни хора, които така щедро осигуряват храна и правят парични дарения, или пък посвещават най-ценното си притежание - своето време, за да подкрепят онези около тях, които се нуждаят най-много", каза Чарлз в посланието си.

Бъкингамският дворец вече съобщи, че монархът е решил всички средства, дарени след смъртта на Елизабет Втора, да отидат за благотворителна организация, която подпомага онези хора, които не могат да платят енергийните си сметки.

Чарлз Трети спомена в словото си и онези, които се сблъскват с войни, глад или природни бедствия, както и военнослужещите и служителите от службите за спешна помощ и здравните работници, които работят неуморно за сигурността на страната.

Темите в коледното послание на Чарлз Трети включваха въпроси, на които той се е посветил, а именно грижите за хората в неравностойно положение, значимостта на обществените служби и подкрепата за мултирелигиозния подход към вярата, отбелязва Би Би Си.

Чарлз Трети заяви също така, че в смиреното подпомагане на другите човек може да открие надеждата за бъдещето.

В словото си за Рождество Христово крал Чарлз Трети си спомни за покойната си майка, която е погребана именно в параклиса в Сейнт Джордж до съпруга си.

"Рождество Христово е особено мъчителен период за онези от нас, които са изгубили любими хора. Ние чувстваме тяхната липса при всяка смяна на сезоните и си спомняме за тях във всяка любима и тачена от нас традиция", заяви той.

"Никога няма да могат да ви благодаря за любовта и симпатията, която засвидетелствахте към цялото наше семейство", заяви още на сънародниците си кралят, визирайки периода след кончината на кралица Елизабет Втора.

Монархът припомни и вярата на своята майка в Бог и в хората.

Във видеото с посланието се появиха само онези членове на кралското семейство, които изпълняват кралските си задължения, като кралицата консорт Камила, принцът и принцесата на Уелс - Уилям и Кейт, сестрата на Чарлз - принцеса Ан, братът на Чарлз - Едуард и съпругата му Софи, които са херцози на Уесекс.

За видеото краля бе облякъл тъмносин костюм на много фини карета.

В края на посланието си Чарлз Трети пожела на всички една мирна, щастлива Коледа, една Коледа на вечната светлина.

Традицията за коледните послания, произнесени от британските монарси, датира от 90 години. Първото подобно послание е това на крал Джордж Пети, което бе излъчено по онова време по радиото. С кралица Елизабет Втора започват коледните кралски телевизионни послания, като първото телевизионно послание датира от 1957 г.

В последното си коледно послание миналата година Елизабет Втора говори за предаване на щафетата на кралските задължения, припомнят британски медии.