С младежката си енергия и пътувания по света, 26-годишната съпруга на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуаидо се очертава като важна фигура в неговата кампания да донесе промяна в съсипаната от криза държава.

Възрастта на Фабиана Росалес и непринуденият начин, по който се облича, често с джинси, докато обикаля Латинска Америка, не дават вярна представа за вътрешната й твърдост и зрялост, които тя е придобила заедно със съпруга си активист по време на бурните улични протести в столицата на Венецуела. След това нейният съпруг се обяви за временен венецуелски президент с подкрепата на десетки държави, между които САЩ, влизайки в конфронтация с президента Николас Мадуро, който отказва да се оттегли на фона на, по думите му, опит за преврат.

"Вижте, аз съм съпругата на президента Хуан Гуаидо и ще го придружавам, където и да отиде, и ще преодолеем всички препятствия, пред които се изправим, както сме правили през всичките си години заедно", каза Росалес в интервю в столицата на Перу Лима. "Но се включих в политиката, защото искам да променя страната си".

"Не искам дъщеря ми да расте с желание да напусне Венецуела", каза тя, като имаше предвид около 3-те милиона венецуелци, които избягаха от страната, докато икономиката се сриваше, сред хиперинфация и недостиг на храна и лекарства, а сега и спирания на тока.

Докато съпругът й е начело на усилията за отстраняване на Мадуро чрез протести у дома и като се опитва да убеди венецуелските военни да изоставят социалистическия лидер, Росалес се опитва да привлече международна подкрепа за притиснатата венецуелска опозиция с широко отразявани пътувания в съседни държави.

Този месец тя пътува до Перу и Чили, където се срещна с президентите на двете държави и говори в университети за венецуелската хуманитарна криза. Вчера тя се срещна с американския президент Доналд Тръмп в Белия дом, докато САЩ затягат санкциите срещу администрацията на Мадуро.

"За мен е голяма чест да приема първата дама на Венецуела", каза Тръмп. "Тя е преминала през нещо, през което хората не искат да преминават и никога не трябва да преминават".

Росалес се запознава със съпруга си на младежки митинг на Волунтад популар ("Народна воля") - опозиционна партия, за която работи още от студентските си години. През последните месеци тя стана много известна във Венецуела, докато стоеше до съпруга си на многохилядни митинги. Наскоро пое и ролята на международна посланичка на венецуелската опозиция, докато съпругът й е затънал във вътрешни дела.

Още неутвърдена като първа дама на Венецуела, тя помогна на съпруга си да изглежда повече като президент, казва Димитрис Пантулас - политически анализатор, базиран в Каракас.

Снимка: AP/БТА

"Тя е професионалистка, млада, образована жена, и до известна степен е консервативна", заявява Пантулас. "Този образ е в съответствие с (венецуелските) стереотипи за това как следва да изглежда една президентска двойка, особено за тези от средната класа".

В интервюто Росалес казва, че нейната "най-важна роля е да бъда майка, но също сестра и съпруга".

В края на януари Гуаидо се обяви за временен президент на Венецуела. Опозиционният лидер беше председател на венецуелския Конгрес и каза, че конституцията му позволява да сформира временно правителство, защото миналата година Мадуро е бил преизбран с измама.

Политическото предизвикателство веднага превърна Гуаидо в мишена на администрацията на Мадуро, която го обвинява за организиране на протести с насилие и бързо го включи в списък на хора, на които е забранено да пътуват.

Снимка: AP/БТА

Гуаидо се измъкна от Венецуела за едноседмична обиколка в Южна Америка, по време на която оглави провалил се опит да бъдат внесени в страната няколко тона храни и лекарства. Но след своето завръщане той насочи енергията си най-вече върху поддържането на своето движение, което загуби част от инерцията си, докато Мадуро остава на власт, а венецуелците са съсредоточени върху трудната задача да оцеляват.

При неотдавнашните си пътувания зад граница Росалес се срещна с големи групи венецуелски мигранти, като ги призова да запазят вярата си в съпруга й, и каза на регионални лидери, че "диктатор" като Мадуро не пада в рамките на няколко дни. Тя твърди, че венецуелската опозиция бележи напредък, като назначава посланици по целия свят и с помощта на САЩ си връща контрола върху венецуелските петролни активи в чужбина.

Опонентите на Росалес окачествиха неотдавнашната й обиколка като отчаян опит да задържи Гуайдо в светлината на международните прожектори, докато венецуелската криза се проточва, а световното внимание се насочва другаде.

"Тя се опитва да укрепи имиджа на Гуаидо, докато във Венецуела подкрепата за неговото движение спада", заяви миналата седмица Аревало Мендес, посланикът на Мадуро в Чили, пред местна медия.

Дъщеря на журналистка и фермер от селскостопанския щат Мерида, Росалес казва, че се е заинтересувала от социалните проблеми отрано, докато придружавала майка си при интервюта.

Тя решила да върви по стъпките на майка си и да следва журналистика, но помагала и на баща си да превозва реколтата до Каракас по пътища, където се случвало да бъде изнудван от корумпирани военни охранители.

Росалес казва, че е преминала през много от трудностите, пред които са изправени в момента венецуелците, включително мъчителният недостиг на лекарства.

Баща й умира през 2013 г. след сърдечен удар. Росалес казва, че той е можело и да оцелее, но в селото му не е имало лекарства, за да го стабилизират, нито линейка, която да го откара до най-близката болница.

"Дълго страдах, питайки се защо това се случи на мен", каза тя. "Но сега съм възприела това като урок, който животът ми е дал. И работя за това дъщеря ми наследи една по-добра държава".

Превод БТА