Народното събрание на Венецуела, което признава за временен президент на страната Хуан Гуаидо, е назначило нови посланици в 32 държави, съобщи Plataformamedia.com. Според базираното в Бразилия многоезично издание представители на събранието и Гуаидо ще бъдат изпратени в няколко европейски държави, сред които България, Унгария, Полша и Чехия.

Досега повече от 50 държави признаха Гуаидо за временен президент на Венецуела, след като Николас Мадуро победи на оспорвани избори, непризнати от повечето държави в света. Сред тези, които продължават да подкрепят Мадуро, са Русия, Турция, Гърция, Китай, Куба, Никарагуа и Сирия.

Ако достоверността на изнесеното бъде потвърдена, актът на Гуаидо ще постави българския президент Румен Радев в сложна ситуация. Преди време той разкритикува правителството за решението да признае за временен президент Гуаидо, но като държавен глава, сега той трябва да приеме акредитивните писма на новия посланик на Венецуела. Дали президентът ще спази протокола или ще откаже да приеме новия посланик, ще разберем, когато дойде времето за връчването на акредитивните писма. Ако приеме назначението, това ще означава, че се съгласява с решението на правителството относно кой е легитимния президент на Венецуела. 

От Министерството на външните работи казаха за Dir.bg, че до момента не е постъпило официално искане за смяна на посланика на Венецуела. Ако такова искане се получи, то ще бъде разгледано и решено съобразно международните правни норми.