Ковчегът с тялото на Джордж Флойд пристигна днес в църква в Хюстън за последно обществено възпоменание за мъжа, чиято смърт при полицейски арест в Минеаполис предизвика протести по целия свят и призиви за реформиране на полицията в САЩ, предаде Асошиейтед прес.

Ковчегът със златист цвят беше ескортиран от полицията до църквата, където ще бъде изложен за шестчасово поклонение, отворено за обществеността.

Преди пристигането на ковчега работници направиха пред църквата голяма цветна аранжировка, включваща от едната страна бели рози във формата на сърце и инициалите BLM (Black Lives Matter) - "Животът на чернокожите има значение", направени от сини рози и поставени върху сърцето, а от другата страна - червени рози, които изглежда образуваха вдигнат юмрук.

Присъстващите трябва да носят маски и ръкавици съгласно правилата срещу разпространението на коронавируса.

Погребението на Флойд ще бъде утре. Той ще бъде погребан в гробище в хюстънското предградие Пеърленд до своята майка.

Снимка: БТА

 

Снимка: БТА

Кандидатът на демократите за президент на САЩ Джо Байдън планира да пътува за Хюстън, за да се срещне със семейството на Флойд, и ще отправи видеопослание за погребалната служба, но няма да присъства на нея, каза негов сътрудник.

Демократи от двете камари на Конгреса на САЩ - Сената и Камарата на представителите - представиха днес законопроект за реформа в полицията, който цели да намали полицейското насилие, да подобри обучението, контрола и отчетността на национално ниво, предадоха световните агенции.

Подготвяният проект за Закон за справедливост в полицията (Justice in Policing Act) ще забрани на федерално ниво душенето на заподозрян, ще преустанови някои влизания в обекти "без чукане на вратата", ще разшири използването на мобилни камери върху екипировката на полицаите и ще създаде база данни за нарушения на полицаи. Реформата предвижда също промени в правото на имунитет, което ще даде по-големи възможности полицай да бъде съден за превишаване на своите правомощия.

"Светът е свидетел на зараждането на ново движение в нашата страна", каза Карън Бас, демократка от Камарата на представителите. "Професията, която ти дава право да убиваш, трябва да бъде професия, която изисква високо обучени служители, които са отговорни пред обществото", добави тя.

Преди да дадат пресконференцията си, групата конгресмени коленичиха във фоайето на Капитолия и запазиха мълчание за 8 минути и 46 секунди. Това е времето, през което бял полицай е държал коляното си върху врата на починалия впоследствие афроамериканец Джордж Флойд. Неговата смърт предизвика големи антирасистки протести в САЩ и другаде по света.

В законопроекта не се споменава за орязване или спиране на финансирането на полицейски управления, за което настояваха демонстранти, а само за промени в приоритетите за финансиране.

"Ние объркахме гарантирането на сигурността на общностите чрез назначаването на повече ченгета по улиците. . . когато фактически действителният път да постигнем сигурност и здраве в общностите е да инвестираме в тези общности", каза сенатор Камала Харис, за която се смята, че има най-големи шансове да бъде избрана от вероятния претендент на демократите за президентския пост Джо Байдън за негов кандидат за вицепрезидент.

Авторите на законопроекта от 134 страници се надяват да го внесат до края на този месец за разглеждане в Камарата на представителите. Засега не е ясно как ще погледне на проекта лидерът на републиканското мнозинство в Сената Мич Макконъл.