По време на посещението си в Северна Македония през януари 2022 г., като премиер на България Кирил Петков е имал среща и с ВМРО-ДПМНЕ, на която е получил уверение, че ВМРО-ДПМНЕ ще подкрепи вписването на българите в конституцията, каза в интервю за Канал 5 премиерът в оставка на Република Северна Македония Димитър Ковачевски, цитирано от БТА.

"Също както Бойко Борисов беше попитал дали ВМРО-ДПМНЕ подкрепя Договора за приятелство и добросъседство с България и на български език получи отговор: Да, ВМРО-ДПМНЕ подкрепя Договора за добросъседство", припомни Ковачевски, попитан защо е приел преговорна рамка на Северна Македония с ЕС, в която има условие българите да бъдат вписани в конституцията, без да бъде осигурено парламентарно мнозинство за това. Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ отказва да гласува промените в основния закон "под български диктат", в резултат на което Северна Македония не започна отварянето на преговорните глави.

"В първия си ден като премиер имахме среща с Кирил Петков в Скопие, след няколко дни и в София, и през юни (2022 г.) получихме преговорна рамка, която практически ни гарантираше начало на преговори с ЕС, а двустранните въпроси са извън нея. Те се решават на двустранно ниво. И доказателство за това е последната среща на ЕС в Брюксел. В параграфа за Република Северна Македония пише, че страната успешно е завършила скрининга и остава да направи промените в конституцията, след което без отлагане да бъде проведена втората междуправителствена конференция и да започне отварянето на преговорните глави. Ветото сега е вътре, в страната", посочи Ковачевски.

Той добави, че преговорите с България са водени на базата на Договора за приятелство и добросъседство от 2017 г. , който пък е подписан на базата на декларация (от 1999 г.), подписана от Любчо Георгиевски, тогава премиер от ВМРО-ДПМНЕ, и Иван Костов, като премиер на България, с която за пръв път е започнало регулирането на отношенията между двете държави.

"Договорът не е шведска маса. В договор, в който има компромис, е нормално той да бъде и от двете страни. Ние искахме в преговорната рамка да има вписан чист македонски език, без забележки и уточнения и получихме чист македонски език. Каква беше реториката тогава на ВМРО-ДПМНЕ, Левица, Десна (на арестувания в Турция, заподозрян за убийство Люпчо Палевски), които слагаха гилотини пред парламента? Че ще бъдем българизирани, асимилирани и ще си загубим езика. Българизирани ли сме година и половина по-късно? Преговорната рамка, одобрена от 27 държави е гаранция за това как ще се развиват преговорите", каза Ковачевски.

По думите му СДСМ е единствената демократична партия в Северна Македония, а в коалицията, която сега управлява страната, са партиите, които знаят, че през 2030 г. Северна Македония ще стане член на ЕС, "докато от другата страна има партия, която казва, че (държавата) може да чака, ако трябва и 100 години, а може и да не влезе в ЕС".

"Така че на 9 май, Денят на Европа, ще обявим победата на европейската коалиция и отново ще бъде съставено европейско правителство, с което Северна Македония ще стане член на ЕС", каза премиерът в оставка Димитър Ковачевски.

Що се отнася до предложението му, ако ВМРО-ДПМНЕ не подкрепи техническото правителство, въпреки че ще участва в него номинираният за технически премиер Талат Джафери, да остави непопълнени местата за министри на ВМРО-ДПМНЕ, Ковачевски посочи, че тази тема не е била обсъждана с Джафери.

"Моята позиция беше абсолютно принципна, както и позицията на някои политици като президента Пендаровски. Няма случай в света, когато някой участва в правителство и не гласува за своите министри", каза Ковачевски, според когото предложените от ВМРО-ДПМНЕ кандидати за министри са лични приятели на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски.

"Как ВМРО-ДПМНЕ ще направи предложенията си за министри, след като те се предлагат на мандатоносителя, а те не искат да гласуват правителството, защото Талат Джафери не заслужавал. Видях мнението на председателя на ВМРО-ДПМНЕ, който казва, че в техническото правителство ще бъде ужас, ще си скубят косите. Това е начинът по който функционира ВМРО-ДПМНЕ и показва, че нищо не се е променило в тази партия", каза Ковачевски.

По отношение на това дали СДСМ е в коалиция с ДСИ и други партии на предстоящите избори, Ковачевски посочи, че коалициите се правят на базата на ценности, визия и програми, и дали коалицията ще да бъде от традиционните коалиционни партньори на СДСМ или ще бъде по-широка зависи от анализите и хармонизирането на програмните цели на партиите.