"Най-голямата подкрепа на българските клубове в (Република Северна) Македония дойде от председателя на ВМРО-ДПМНЕ, който каза, че е наследник на Ванчо Михайлов. Протестите в Битоля бяха срещу клуба "Ванчо Михайлов". Така че нямаше нужда от подкрепа от България, подкрепа дойде от тук, от председателя на най-голямата опозиционна партия, като предполагам, че подкрепата от тази партия дойде и за отварянето на клубовете, и за всичко, което се случи нататък", каза Ковачевски.

В интервю за Канал 5 преди дни председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски настоя властите в Северна Македония веднага да затворят клуба "Цар Борис Трети" в Охрид, а попитан защо не отправи същото искане за клуба "Иван Михайлов" в Битоля отговори, че между двамата има разлика.

"Ванчо Михайлов е бил лидер на организацията (ВМРО) в eдин исторически период, цар Борис Трети е бил лидер на държава, която е сътрудничила на нацистите по време на Втората световна война. Има разлика между едното и другото. Можем да говорим за много противоречия, свързани с Иван Михайлов, можем да говорим и за неговата биография, която е противоречива и аз лично не съм съгласен с начина, по който е действал в определен период..., но това е приемственост, която ВМРО-ДПМНЕ е предприела и тази приемственост трябва да се уважава, ние сме партия за македонско национално единство, не трябва да се съгласяваме с политиките на нашите предшественици и затова казвам да се придържаме към днешния ден и да гледаме към бъдещето", каза Мицкоски.

На правителствено заседание, на което ще бъдат разгледани всички аспекти на Закона за сдруженията и фондациите, но и след дискусия ще бъде взето решение дали да бъде потърсена оценката на Венецианската комисия за него, каза още Димитър Ковачевски.

"В момента този закон е в сила и предвид това, че нашите депутати го приеха единодушно, той ще се прилага. Казах това и в присъствието на българския премиер на откриването на изграждането на ж.п. линията за България, че македонските институции правят законите за Северна Македония, а българските правят законите за България", каза Ковачевски в отговор на журналистически въпрос по повод думите на министъра на външните работи на страната Буяр Османи, че ще предложи Законът за сдруженията и фондациите да бъде изпратен във Венецианската комисия заради ретроактивното му действие.

Ковачевски посочи, че за контактите с Венецианската комисия отговаря министерството на правосъдието, че за него не е спорно, че законите в Северна Македония ще бъдат проверявани от европейските институции, имайки предвид, че през тази седмица започна двустранният скрининг с ЕС. Премиерът на Северна Македония припомни, че именно той е настоявал, че трябва да има нов закон за сдруженията на гражданите, като за основа бъде взето германското законодателство и продължава да стои на тази позиция.

 

 

На пресконференция вчера министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи отново посочи, че за него проблематично е ретроактивното действие на закона за сдруженията и фондациите.

"Република България започва сериозна кампания в международните институции по този въпрос, особено в Съвета на Европа. Ще ни трябват всички аргументи, за да докажем, че това не е така, защото ако сме признати за нещо в света, то е за отношението към общностите и отношението към гражданските права. И затова реших, за да не давам аргументи на никого, да предложа на правителството да изпратим Закона за сдруженията на Венецианската комисия. Ако Венецианската комисия каже, че всичко е наред, тогава наистина няма аргумент с който някой да оспори този закон", каза Османи.