Македонският премиер Димитър Ковачевски отговори на президента Румен Радев, след като вчера направи скандално изказване по адрес на България на срещата на върха на Съвета на Европа в Рейкявик.

"Това, върху което работим, означава, че наследниците на Гоце Делчев ще впишат в Конституцията сънародниците и наследниците на Радев. Така премиерът на Република Северна Македония Димитър Ковачевски коментира думите на българския президент Румен Радев, че "ръководството на Северна Македония може да претендира, че изгражда модерно, мултиетническо общество, когато намери сили да впише сънародниците на Гоце Делчев в своята Конституция", предава БТА.

Попитан дали думите му в Рейкявик, че "дискурсът, използван от България към Северна Македония, е много подобен на дискурса, използван от Руската федерация към Украйна", означава, че Северна Македония се отказва от вписването на българите в конституцията, Ковачевски заяви, че Северна Македония не преговаря с България, а с Европейския съюз и конституционните промени са част от преговорната рамка с ЕС.

Това е нещо, което трябва да се случи, защото гражданите заслужават да живеят в държава член на ЕС, посочи Ковачевски, който уточни, че и в момента чрез създадената работна група по този въпрос се работи.

По повод искането на Алианс на албанците при промяната на конституцията на страната формулировката, която се отнася до използването като официален език на езика, на който говори 20% от населението в страната, да бъде заменена с "албански", Ковачевски посочи, че според него приоритет трябва да бъде вписаното в преговорната рамка, която е приета и в парламента, включително и Алианс на албанците, но все пак работната група е тази, която работи по конституционните промени.