Президентът на Сърбия Александър Вучич нареди сръбската армия в пълен състав да бъде поставена в най-висока степен на бойна готовност, бе съобщено на Танюг в кабинета на президента, който е и върховен командващ сръбската армия.

Нареждането е предадено на началника на Генералния щаб на сръбската армия.

По-рано днес около 60 членове на косовските специални части РОСУ бяха разположени в непосредствена близост до изкуственото езеро Газиводе в северно Косово, като завзеха Центъра за екология и развитие на спорта. Той бе открит неотдавна и при неотдавнаштното си посещение в Косово Вучич го посети.

Според сръбската държавна телевизия няколко десетки въоръжени членове на специалните части нахлули в обекта на Газиводе по суша и от езерото.

В момента обстановката около Газиводе е напрегната, но няма други инциденти, съобщават сръбските медии.

Сръбският вицепремиер и министър на вътрешните работи Небойша Стефанович нареди на директора на полицията да постави в най-висока степен на готовност всички специални полицейски части, съобщи сръбското МВР.

"По повод нападението на албанци в северно Косово и арестите на сърби, които не са извършили никакво престъпление, наредих на директора на полицията да постави в най-висока степен на готовност всички специални полицейски части", се посочва в съобщението.

МВР ще продължи да следи развитието на ситуацията и ще предприеме всички наложителни мерки, подчерта Стефанович.

Директорът на сръбската правителствена Служба за Косово Марко Джурич потвърди, че около езерото Газиводе са изпратени специални части на косовската полиция противно на всички договори и споразумения и че те са там, за да дадат възможност на косовския президент Хашим Тачи да посети езерото.

На извънредна пресконференция в сръбското правителство Джурич каза, че "Тачи и въоръжените му терористи са направили това, за да може Тачи да се движи свободно, да се снима и да плава с лодка по езерото Газиводе. За да стане това, каза той, трябваше да махнат и арестуват всички по пътя. В Центъра за екология и развитие на спорта са вързали и арестували хората с цел да превземат и заплашат целия сръбския народ в Косово".

Джурич заяви, че нахлуването на РОСУ противоречи на всички международни договори и резолюции и тези части нямат право да се появяват в северно Косово.

"Това стана пред очите на цялата международна общност и всички, на които се обадихме и ги информирахме, мълчаха. Няма отговори нито от ЕС, нито от НАТО", каза Джурич.

Вучич е изразил протест "заради наглата акция на Хашим Тачи и ръководството в Прищина" пред генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, с когото е в постоянен контакт, предаде Танюг.

Медиите в Прищина дават противоречиви информации за това къде се намира президентът Хашим Тачи. Според Газетаекспрес по време на акцията на РОСУ той е бил на границата със Сърбия при пункта Бърняк, след което ще посети Газиводе. Според Коха е в казармата "Адем Яшари" от Прищина, откъдето ще се обърне към гражданите в началото на насрочения за днес протест на опозицията.

ВЕЦ Газиводе е ключов енергиен обект в населеното предимно със сърби северно Косово. Езерото е и ключов обект за водоснабдяване на северно Косово. Според някои данни доходът от тази ВЕЦ възлиза на десетки милиони евро годишно. Сърбия и Косово си оспорват собствеността на Газиводе.