Основание за международната заповед са извършени от Харадинай военни престъпления по време на косовския конфликт през 1998-1999 година.

Първоизточник на информацията, цитирана и от БТА, са френски полицейски служби и външното министерство на Косово.

Харадинай е бил премиер на Косово през 2004 и 2005 г. След това е съден и оневинен два пъти по обвинения във военни престъпления от Международния наказателен съд за бивша Югославия в Хага.

Бившият шеф от Армията за освобождение на Косово е бил арестуван на летище Базел-Мюлуз в Източна Франция на пристигане от Прищина.

"Той е бил задържан от френските власти въз основа на заповед за задържане, издадена от Сърбия през 2004 г. Това за нас е недопустимо", се казва в изявление на външното министерство на Косово. То добави, че прави всичко възможно за освобождаването на Харадинай.

През юни 2015 г. Харадинай бе арестуван от полицията в Словения, но го пуснаха два дни по-късно след дипломатически натиск.

Косово и Франция са в добри дипломатически отношения. Париж е сред най-големите поддръжници на най-младата европейска държава, отбелязва Ройтерс.

По-късно днес сръбският премиер Александър Вучич заяви, че Сърбия ще поиска от Франция да й предаде Рамуш Харадинай.

Той се надява, че и в този случай правото ще бъде над политиката.

"Сигурно е, че ще го искаме", заяви Вучич пред журналисти.

Сръбската прокуратура, според него, има многобройни доказателства и много обвинения срещу Харадинай и би било доста необичайно, ако Франция не постъпи в съответствие с правото.

Косовският конфликт от 1998-1999 г. завърши с отделянето от Сърбия на тази предимно албанскоезична област след кампания от въздушни удари на НАТО над Сърбия. През 2008 г. Косово обяви независимост, която е призната от 110 страни, но не и от Сърбия.