Хонконгски изследователи вярват, че са определили точно кой вид прилепи е отговорен за разпространението на новия коронавирус. Според тях това са прилепите от семейство Подковоносови, пише в. "Дейли стар".

Засега се смята, че пандемията произлиза от "мокрия" пазар в китайския град Ухан, където се продават прилепи и екзотични видове за човешка консумация.

Откритието дава надежда за потенциалното овладяване на бъдещи епидемиологични огнища.

"Китайският подковоносов прилеп е вероятният оригинален приемник на вируса SARS-CoV-2, който причинява болестта COVID - 19", казва д-р Юен Куок-юн от изследователския екип.

Проучването е "студен душ" за китайската пропаганда, според която американските войски са първоизточник на заразата.

Междувременно изданието съобщава, че въпреки призива на Световната здравна организация (СЗО) страните да наложат забрана за продажба и търговия с диви животни с цел да се предотврати появата на зоонотични вируси като SARS-CoV-2, в Томохон, където се намира един от най-известните животински пазари в Индонезия, продължава да кипи оживена дейност. На пазара се предлагат диви прилепи, плъхове, змии, маймуни и гущери, за които се смята, че са докарани от остров Сулавеси.

Интересно е предложението за спиране на тестването на обществата, след като сега повечето страни разхлабват мерките и ще е трудно да се следят огнищата. Затова в изследването на коронавируса се включиха и експерти в областта на канализационната епидемиология. Според тях мониторинг на канализацията може да се използва в държави по целия свят за контролиране на разпространението, което би намалило и необходимостта от масови тестове, съобщи Ройтерс.

Според тях с намаляване на мерките в различните страни сега, може да се изследва канализацията за вируса SARS-CoV-2, което ще помогне за откриване и реагиране на огнища.

Малки подобни изследвания са направени в Холандия, Франция, Австралия и в други страни. Те установиха, че причиняващият коронавирус може да бъде открит в канализацията, защото се изхвърля и с екскрементите.

Подобен мониторинг в по-широк мащаб би позволил да се определи приблизителния брой на заразените в дадена зона без да се изследва всеки човек.

Тази практика се е използвала за наблюдение на вирусни заболявания и преди, например в борбата срещу детския паралич, а също и за резистентността на антибиотици в скотовъдството.

В института Розлин в Единбург започна тримесечен проект за проследяване на SARS-CoV-2 в отпадните води в Шотландия. Методът е сравнително евтин и може да се използва широкомащаабно.

Работилите по подобни проекти учени по света подчертават, че в отходните води вирусът не е жив, а има мъртви фрагменти от него и генетичен материал, които не са заразни.