Лекари от университета в Хонконг регистрираха повторна инфекция с коронавирус при мъж, възстановил се от болестта преди четири месеца. Това е първият регистриран и доказан случай в света, съобщава bTV.

33-годишен мъж от Хонконг е бил изписан от болницата през април. Той обаче се е заразил повторно при пътуване до Испания през август. Мъжът имал леки симптоми при първото си заразяване и никакви при второто.

Микробиолозите смятат, че генетичното им сравнение ясно показва, че става дума за различни щамове на коронавируса - един в Азия и различен от Европа.

"Ню Йорк Таймс" пише, че лекарите установили, че случаят не е свързан със ситуации, когато в тялото на възстановени пациенти са открити слаби остатъци от вируса, което дава положителен резултат при повторни тестове.

"Мнозина смятат, че пациентите, които са се възстановили от COVID-19, придобиват имунитет срещу повторна инфекция. Въпреки това има доказателства, че при някои хора нивото на антитела намалява след няколко месеца", отбелязват авторите на изследването. 

Те призоваха да се вземе предвид този факт за разглеждане на възможността за ваксиниране на пациенти, които вече са имали това заболяване.

"Ню Йорк таймс" отбелязва, че често срещаните коронавируси са познати с това, че повторното заразяване настъпва за по-малко от една година.

Учените обаче се надяваха поведението на COVID-19 да прилича на това при SARS или MERS вирусите, при които изграденият имунитет издържа няколко години.