Бившият италиански премиер Силвио Берлускони е болен от левкемия, съобщи в. "Кориере дела сера". Засега няма официално потвърждение от медиците на тази информация.

Вчера 86-годишният политик бе приет в миланската болница "Сан Рафаеле" заради подозрения, че страда от пневмония.

Според "Кориере дела сера" възпалението на белите дробове при Берлускони може би е последица от цялостно отслабване на организма вследствие на левкемията. Знае се, че той е подложен на интензивни медицински грижи, предаде БТА.

В. "Кориере дела сера" не уточнява източника, от който е почерпил информацията си. Според изданието състоянието на Берлускони е породило тревога в края на март и тогава му е взета проба от костен мозък и е диагностицирано заболяването на кръвта.

На 27 март бе съобщено, че Берлускони е приет в клиниката "Сан Рафаеле" за рутинни изследвания, но вместо да бъде изписан ден по-късно, той бе изписан чак на 2 април, което породи подозрения в италианските медии, че нещо не е наред със здравето му, допълва "Кориере дела сера".

Сега в болницата неотлъчно до Берлускоти са неговите пет деца и брат му Паоло Берлускони, който вчера вечерта заяви пред журналисти, че "Силвио е в стабилно състояние, той е скала и ще измъкне и този път".

Според информационната агенция АНСА Берлускони е започнал химиотерапия още вчера.

Италианските политически лидери отправиха пожелания към Берлускони за скорошно оздравяване. Сред тях бяха премиерът Джорджа Мелони, заместник-премиерът Матео Салвини, бившият премиер Матео Ренци и др.

Берлускони е в стабилно състояние след прекарана нощ в интензивното отделение, заяви италианският външен министър Антонио Таяни, който е високопоставен представител на партията на Берлускони "Форца Италия", предаде АНСА.

Пред радио "РАИ Уно" Таяни заяви, че е говорил с професор Дзангрило, който е личен лекар на Берлускони и началник на анестезиологичното и интензивно отделение в "Сан Рафаеле". Медикът е казал на Таяни, че Берлускони е прекарал спокойна нощ и че състоянието му е стабилно.

Таяни разказа също, че допреди две вечери Берлускони е работил активно.

"Надяваме се, че Лъвът ще се завърне наскоро начело на партията, той никога не се предава. Той е лидерът на нашата партия", заяви Таяни.

АНСА съобщава и, че Берлускони е успял днес да позвъни на висши съпартийци, в това число и на самия Таяни и им е припомнил, че Италия се нуждае от "всички нас". Той е призовал водещите фигури на "Форца Италия" да проявят максимална ангажираност с парламентарната си работа и те са го уверили, че ще спазват неговите инструкции и че остават лоялни към него. Водещите политически кадри са пожелали на Берлускони бързо възстановяване.

Берлускони има редица прякори, като Кавалера, Лъва, Каймана, както и Безсмъртния заради дългогодишната му политическа активност.

В последните години здравето на Берлускони бе влошено. През януари 2022 г. той беше приет в същата миланска клиника заради инфекция на пикочните пътища. През април 2021 г. той беше хоспитализиран за три седмици заради последици от прекарания през септември 2020 г. Ковид-19. През 2016 г. Берлускони претърпя тежка сърдечна операция, а през 2019 г. бе подложен на операция заради запушване на червата. През 1997 г. той беше опериран от злокачествен тумор на простата.

Въпреки напредналата си възраст - 86 години, и здравословните проблеми, Берлускони си остава централна фигура в италианската политика. През септември той бе избран за сенатор, но почти не е присъствал в горната камара на парламента оттогава.

Проруските изявления, които Берлускони, който в миналото беше близък приятел на Владимир Путин, прави в последните няколко месеца, пък поставиха на няколко пъти в неудобно положение премиерката Мелони, която беше министър на младежта в последното му правителство от 2008 до 2011 г.

Силвио Берлускони влиза в политиката през 1994 г. и е бил четири пъти премиер, но името му се свързва и с редица съдебни неволи и сексскандали. Въпреки това за милиони италианци той е символ на златната епоха на италианската икономика. Семейният холдинг на клана Берлускони - "Фининвест" - включва телевизии, вестници и издателства. Берлускони бе в продължение на 31 години и президент на футболния клуб "Милан", който продаде през 2017 г. на китайски инвеститори. Сега е президент на клуба "Монца".

През 2013 г. Берлускони бе осъден на четири години за данъчни измами. От тази присъда три години бяха съкратени чрез частична амнистия, а едната оставаща година бе променена в общественополезен труд.

Берлускони има общо пет деца от два брака. След края на втория му брак преди около 10 години той дълго време поддържаше връзка с активистката Франческа Паскале, но после двойката се раздели, а Паскале сключи миналата година граждански съюз с певицата Паола Турчи и сега е защитничка на правата на ЛГБТ общността и отявлена противничка на крайнодесните партии, които са съюзници на партията на Берлускони "Форца Италия".

От 2020 г. Берлускони, който има и 17 внуци и едно правнуче, поддържа връзка с Марта Фашина, която е с 53 години по-млада от него и е депутатка от неговата партия. Сега тя е неотлъчно в болницата при него.