Състоянието на бившия италиански премиер Силвио Берлускони, който през септември заболя от COVID-19, се е влошило, съобщи единият от адвокатите му - Федерико Чекони.

84-годишният политик трябва да си почива вкъщи след прекарания коронавирус. Лекарите му препоръчват пълен покой, никакво придвижване и никаква работа, обясни Чекони.

В същото време говорителят на Берлускони заяви пред ТАСС, че състоянието на бившия министър-председател е задоволително, но се нуждае от "няколко дни почивка".

В началото на септември на политика беше поставена диагноза двустранна пневмония и лекарите решиха да го хоспитализират. На 14 септември Берлускони беше изписан от болницата и призна, че в някакъв момент се почувствал зле и е изпитал страх за живота си.

И тъй като едно зло никога не идва само, в Милано и в други италиански градове са в ход процеси по делото "Руби-тер". Берлускони, адвокатите му и още няколко човека са обвинени в подкуп на свидетели по шумен процес за използване на услуги от непълнолетни проститутки от страна на политици. През 2014 г. бившият премиер беше оправдан, но следствието подозира, че свидетелки по делото са дали неверни показания.

Съдебни проблими има и колегата Никола Саркози. Бившият френски президент разкритикува днес "подлите обвинения", които го "преследват" вече шест години, предаде Франс прес.

Това стана при подновяването на съдебния процес срещу него за корупция и търговия с влияние. Той отрича да е виновен.

Делото срещу Саркози трябваше да бъде подновено миналия понеделник, но това не стана. Имаше опити да се отложи и днешното заседание по здравни причини, свързани с пандемията и крехкото здраве на един от заподозрените - бившия магистрат Жилбер Азибер, но в крайна сметка след медицинска експертиза бе решено да няма отлагане.

Днес защитата на Сакрози оспори валидността на обвиненията. Адвокатката му Жаклин Лафонт пледира за анулиране на цялия процес заради много сериозни процедурни нарушения, предаде Франс прес.

Ако вината на Саркози бъде призната, той може да получи 10 години затвор и един милион евро глоба.