Лефортовският районен съд в Москва продължи с още два месеца, до 30 януари, срока на задържане в следствения арест на кореспондента на американското издание "Уолстрийт джърнъл" Еван Гершкович, съобщи пресслужбата на съда, цитирана от агенциите.

Гершкович беше арестуван на 29 март в уралския град Екатеринбург по обвинение в шпионаж, по което е заплашен от до 20 години затвор.  Руските власти го обвиняват, наред с другото, в събиране на информация за отбранителната промишленост. Целият случай е засекретен. 

Журналистът отхвърля обвиненията.

Вестник "Уолстрийт джърнъл" заяви, че продължаването от Русия на задържането на американския журналист Еван Гершкович е "нахално и възмутително" посегателство срещу свободния печат и призова незабавно да бъде освободен, предаде Ройтерс.

"Еван е несправедливо държан в затвора вече близо 250 дни и всеки нов ден е прекалено много", се казва в имейл позиция на изданието. "Обвиненията срещу него са категорично неверни, а продължаването на задържането му е нахално и възмутително посегателство срещу свободния печат, който е от фундаментално значение за свободата на едно общество. Продължаваме да подкрепяме Еван и призоваваме незабавно да бъде освободен."

Случаят още повече обтегна и без това напрегнатите отношения между Вашингтон и Москва след руската инвазия в Украйна миналата година. САЩ заявиха, че Гершкович е "неправомерно задържан".

През септември "Уолстрийт джърнъл" публикува, че президентът Владимир Путин иска освобождаването на наемен убиец от руските специални части, осъден за убийство в Германия, в замяна на американски затворници като репортера на вестника Евън Гершкович. Вестникът се позова на западни длъжностни лица. 

Москва изведе на преден план случая на Вадим Красиков в преговорите за размяна на затворници и каза, че той е централен за всякаква сделка, казаха западни източници пред "Уолстрийт джърнъл".

Красиков застреля Зелимхан Хангошвили, чеченски бунтовник и грузински гражданин, който според Москва е участвал в терористична атака в региона на Северен Кавказ в Русия през 2004 г.