Те бяха качени на автобуси и откарани към центрове за прием на мигранти на други места във Франция.

Между шест и осем хиляди души, главно от Афганистан, Судан и Еритрея, живеят на това обширно пространство, което от години е сборен пункт за мигранти, решени да стигнат до Англия, от другата страна на Ламанша. Френските власти са решени окончателно да премахнат лагера.

Министърът на вътрешните работи Бернар Казньов съобщи, че 2318 мигранти са били подслонени във вчерашния първи ден на евакуацията.

"Общо 1918 пълнолетни напуснаха Кале с 45 автобуса към 80 центрове за настаняване и ориентация (официалното име на местата за прием), разположени в 11 региона на Франция", каза той.

Междувременно обаче възникна недоволство и напрежение във френските селища, където властите разполагат приемни центрова.

Казньов съобщи, че 400 непълнолетни мигранти са били насочени пък към временен център на територията на "Джунглата"; там случаите им ще бъдат разгледани един по един.

Около 1300 непълнолетни без придружители живеят в лагера, като 500 от тях казват, че имат роднински връзки с хора в Обединеното кралство.

Въпреки че имаше блъсканици и кавги, операцията по евакуиране на "Джунглата" премина през първия ден спокойно и под контрол, отчете Казньов.

Лондон запазва граничните си проверки в Кале

Великобритания ще вложи до 40 милиона евро, за да запази граничните си проверки в Кале и да си гарантира, че мигрантският лагер "Джунглата", който е в процес на разтуряне, ще остане затворен.

Това съобщи снощи британският вътрешен министър Амбър Ръд, цитирана от Франс прес.

От началото на октомври във Великобритания са приети близо 200 непълнолетни от "Джунглата", включително 60 момичета, за част от които имаше опасност да бъдат експлоатирани сексуално, каза Ръд.

Тя допълни, че още няколкостотин непридружени непълнолетни от общо 1300, живеещи в лагера, ще бъдат посрещнати във Великобритания през следващите три седмици.

Обединеното кралство ще приеме всички непридружени непълнолетни от Кале, за които се установи, че имат роднини във Великобритания.