Китайската агентура полага все повече усилия, за да се сдобие с влияние върху бъдещата администрация на Джо Байдън. Това предупреждение отправи Уилям Иванина, шеф на контраразузнавателното управление в офиса на директора на националното разузнаване на САЩ.

Според израза му китайците работят "на стероиди" - сиреч усилено, и внимателно проучват хората, близки до новия екип, предаде БТА.

Началникът на управлението за национална сигурност в правосъдното министерство Джон Димърс разказа, че от Америка са избягали общо над хиляда души, заподозрени в шпионаж в полза на КНР.

По време на онлайн дискусия, организирана от института Аспен, Иванина заяви, че китайското разузнаване е проявявало особен интерес към неотдавнашните президентски избори, както и към водените в САЩ разработки на ваксини срещу коронавируса.

"Точно както предвиждахме, китайските усилия все повече се преориентират към новата администрация. Това зловредно влияние, съчетано с обичайното дипломатическо влияние, е насочено не само към хората, които предстои да работят в нея, но и към обкръжението им", заяви той.

"Много е важно новата администрация да осъзнава, че подобни опити за влияние има, да ги разпознава по вид и по вкус. Работим в тази посока", отбеляза Иванина.

По време на изборната кампания Джо Байдън и Доналд Тръмп се обвиняваха взаимно, че се поддават на китайско влияние. Тръмп сочеше свързани с Китай търговски сделки на Хънтър Байдън, син на съперника му, Байдън старши - притежавана от Тръмп сметка в китайска банка.

Джон Димърс съобщи, че през лятото ФБР е установило сред китайските учени, работили в американски лаборатории, няколкостотин души, укрили при получаването на научни визи за САЩ връзките си с китайската армия.

"Петима-шестима бяха арестувани, но те са само върхът на айсберга. Честно казано, нито аз, нито колегите ми не се досещахме колко е голям той", заяви Димърс.

По думите му, след като ФБР провело разговори с няколко десетки души, над хиляда китайски изследователи спешно заминали от страната. Според него единствено КНР разполага с "ресурси, възможности и желание" да се занимава с политически и икономически шпионаж "и друга зловредна дейност" в подобни мащаби.

През септември по инициатива на американската страна бяха анулирани визите на още близо хиляда китайски учени и студенти. Държавният департамент заяви тогава, че САЩ с радост посрещат студенти от Китай, които "не обслужват целите на Китайската компартия за постигане на военно господство". През юли Държавният департамент затвори китайското консулство в Хюстън като ответна мярка за кражби на интелектуална собственост, извършени от Китай. В отговор Китай обвини САЩ в расова дискриминация, но Джон Димърс отрече към китайските студенти да се проявява предвзето отношение въз основа на етнически принцип.

Китайско-американските отношения силно се влошиха през мандата на Доналд Тръмп заради разногласия във връзка с двустранната търговия, правата на човека в Хонконг и борбата с пандемията от КОВИД-19.