Рейтингът на консервативния блок на Християндемократическия и Християнсоциалния съюз (ХДС/ ХСС), оглавяван от германския канцлер Ангела Меркел, е спаднал до 29 процента - най-ниското равнище от 2006 г. насам.

Това показва допитването Дойчланд тренд сървай на телевизия А Ер Де, изготвено от агенция Инфратест Димап, предаде Ройтерс. Преди броени дни допитване на Емнид, публикувано във в. "Билд ам зонтаг" също отреждаше 29 процента на консерваторите на Меркел.

Ако изборите за Бундестаг се състояха сега, за социалдемократите пък щяха да гласуват 18 процента от избирателите, показва допитването.

Трета по рейтинг е крайнодясната популистка партия Алтернатива за Германия със 17 процента. Това е ново върхово постижение за нея.

Рейтингът на Левите остава 9 процента, а този на Свободните демократи - 9 процента. Зелените са с рейтинг 15 процента.

Допитването е извършено от 30 юли до 1 август и в него са участвали 1508 души. То показва още, че най-популярните политици в Германия са външният и финансовият министър Хайко Маас и Олаф Шолц, които са съответно на първо и на второ място.

Меркел е канцлер на Германия от 2005 г. На парламентарните избори през есента на миналата година консервативният блок получи 32,9 процента, социалдемократите - 20,5 процента, а Алтернатива за Германия 12,6 процента.