Кандидат-президентът на основната опозиционна сила - кемалистката Народнорепубликанска партия (НРП), окачестви сегашния президент като "бял турчин" в реч на предизборен митинг в Истанбул, пише в. "Джумхуриет".

Изявленията на кандидатите за президентския пост на митингите от кампанията за изборите на 24 юни са сред централните теми на турския печат днес.

"Кой е мой съперник? Моят съперник е един бял турчин. Бял турчин, на когото всичко е наред, който има пари и живее в дворец. А насреща му е този народ. Има черни в Турция и това съм аз", заяви кандидатът на НРП Мухаррем Индже.

Ердоган неведнъж е казвал, че се гордее да бъде "черен турчин", използвайки термина в противовес на т.нар. бели турци, както е наричан светският елит, управлявал Турция десетилетия наред по време на републиканския период. "В тази страна има сегрегация на черни и бели турци" и "вашият брат Тайип принадлежи към черните турци", заяви при един случай Ердоган, чийто електорат е съставен предимно от по-консервативното, религиозно население - т.нар. черни турци.

Индже напомни в речта си и за определението "беден човек", лепнато му от Ердоган преди време, когато президентът заяви, че е объркан дали да разглежда като своя опозиция в президентската надпревара лидера на НРП Кемал Кълъчдароглу или "бедния човек, когото той лансира", имайки предвид Индже.

"Нарича ме беден, вярно е аз съм кандидатът на бедните. Той има до себе си медиите, а аз народа, народа", заяви още Индже на митинга в Истанбул.

Критики към Ердоган по време на предизборната кампания отправи и кандидатката за президент на "Добра партия" Мерал Акшенер, заявявайки, че "човекът на народа не се плаши от народа", пише в. "Йеничаг".

"Наричат Ердоган човек на народа. Много ми е смешно. Ехо, обикаляш с цял камион охранители", заяви Акшенер, обръщайки се към президента. "Що за върховен главнокомандващ си ти? Страхуваш се от народа", добави тя.

"Къде си ти, а къде - това да бъдеш човек на народа? Един човек на народа не поръчва да му се строят дворци с 1153 стаи. Децата му нямат собствена флотилия кораби", каза още Акшенер, като критикува лукса на президентския дворец Бештепе в Анкара.

Междувременно турският в. "Сабах" помества днес непубликувани снимки, заснели миговете, при които турският президент Реджеп Тайип Ердоган и семейството му на косъм избегнали смъртта в нощта на опита за преврат на 15 юли 2016 г.

Снимките, които са с много лошо качество, са от летището в Даламан. Те са направени по време на прехвърлянето от хеликоптер в самолет на президента, неговата съпруга Емине Ердоган, зет му Берат Албайрак, който е министър на енергетиката, дъщеря му Есра Албайрак и внук му Ахмет Акиф.

Новината за пуча заварила президента в хотел в Мармарис, където бил отседнал заедно със семейството си. От курортния град той отпътувал първо с хеликоптер Сикорски S-92 до Даламан, а там го очаквал самолет.

"Сабах" посочва, че 15 минути от 20-минутния полет на хеликоптера от Мармарис до Даламан пилотът е управлявал машината на височина от едва 10 метра над морето, за да не бъде засечена от радарите. Хеликоптерът е успял да стигне до летището независимо от риска, тъй като пучистите разполагали също с два бойни кораба и торпедни катери, както и с изтребители Ф-16 по въздух, пише още "Сабах".

Докато Ердоган пътувал към летището, метежниците били вече там, но виждайки, че президентът не е в правителствения самолет, сметнали, че са измамени и си тръгнали, твърди проправителственото издание.

На публикуваните от вестника снимки се виждат хеликоптерът, самолетът и лица, за които се пояснява, че са президентът, съпругата му, дъщеря му и нейния съпруг.