Генерал Джоузеф Дънфорд съобщи това след като Москва обяви, че прекъсва взаимодействието заради унищожаването на сирийски изтребител от американски самолет, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"Този канал функционираше много добре през последните осем месеца и в следващите часове ще работим в дипломатически и военен план за възстановяването му", заяви Дънфорд.

Той подчерта, че в началото на деня щабовете на руските и американските военни в Близкия изток са продължили да комуникират помежду си. "Продължаваме за поддържаме връзка в последните часове", каза генералът.

Русия вече преустанови тази връзка за няколко дни след американския удар срещу сирийска база през април в отговор на химическа атака, извършена от режима на Башар Асад.

Днес Русия обяви, че смята да насочва ракетите си към всеки прелитащ над Сирия самолет на международната коалиция и че прекъсва канала за военно взаимодействие със САЩ за избягване на инциденти в Сирия.

Дамаск осъди днес свалянето на един от самолетите й от американски военни и предупреди за последици, предаде ДПА, като се позова на сирийската държавна осведомителна агенция САНА.

"Сирийската арабска република предупреждава, че този престъпен акт ще има последици за контратерористичните усилия и че подобни атаки няма да обезкуражат Сирия да продължи войната", посочи САНА, цитирайки изявление на външното министерство.

Ведомството определи атаката като "безчестна американска военна агресия". То прикани Съвета за сигурност на ООН да наруши мълчанието си и да осъди "малодушните и дръзки действия на незаконна коалиция, в която участват страни постоянни и непостоянни членове на Съвета за сигурност".