Подозрително нисък автомобил, забелязан от френски митничари, ги насочи към скривалища, в които бяха открити 300 гранати и 56 кг муниции, укрити от колекционер, съобщиха френските власти, цитирани от ДПА и БТА.

Докато патрулирали в края на юни по път между Париж и белгийската граница близо до Шиме, митничари забелязали превозно средство с подозрително ниско шаси, което говорело за необичайно тежък товар. Митничарите претърсили автомобила и открили гранати и пистолети без документи, се казва в комюнике на министъра на публичните дейности и финанси Жералд Дарманен.

Митническите служители решили да претърсят двете жилища и гараж на собственика в департамент Арден в Североизточна Франция - район, където през Първата и Втората световна война са се водили сражения.

Намерени били общо 300 гранати, 150 кг взриватели за артилерийски снаряди, 56 кг боеприпаси и близо 20 оръжия и части за оръжия, включително полуавтоматични пистолети. Разпространени от канцеларията на Дарманен снимки показват ръждясали гранати, които изглежда са били изкопани от бойните полета, а също стари пачки за патрони и по-нови на вид пистолети.

Повикани били два сапьорски екипа, тъй като имало опасност много от гранатите да се взривят.