Десет седмици след парламентарните избори в Нидерландия, на които крайнодесният лидер Герт Вилдерс спечели убедителна победа, преговорите му с три други партии за съставяне на потенциално правителство са пред провал, съобщиха местни медии снощи, цитирани от ДПА и БТА.

Дясноцентристката партия "Нов обществен договор" реши, че повече няма да участва в обсъжданията в Хага за съставяне на коалиция, съобщиха няколко нидерландски медии, включително новинарската агенция Ен О Ес (NOS).

В съобщенията обаче се казва, че "Нов обществен договор" не изключва възможността все пак да подкрепи ръководено от Вилдерс дясно правителство на малцинството, без да участва в него.

Коалиционните преговори в Нидерландия често са трудни и могат да продължат повече от година, посочва ДПА. През 2017 г. и 2021 г. те продължиха повече от 200 дни. Към момента не е ясно как ще продължат преговорите след решението на партия "Нов обществен договор".

Въпреки предизборните проучвания, които му прогнозираха по-слаб резултат, Вилдерс успя да спечели над 23% от гласовете и 37 места в 150-членната долна камара на парламента. Неговата силно антиислямска и антиевропейска Партия на свободата се нуждае от поне двама коалиционни партньори, за да получи работещо мнозинство. Вилдерс се стремеше да се споразумее с Народната партия за свобода и демокрация на премиера в оставка Марк Рюте, с "Нов обществен договор" и с популисткото Фермерско-гражданско движение.

Преди това Народната партия за свобода и демокрация също бе отхвърлила увертюрите на Вилдерс да се присъедини към коалиция с него. Въпреки това и партията на Рюте посочи, че е готова да толерира правителство на малцинството, ръководено от Партията на свободата.