Настоящият кмет на френската столица Париж Ан Идалго печели местния вот на първи тур. Социалистката побеждава кандидата на партията на френския президент Еманюел Макрон, който остава на трето място. Това показа exit poll резултат на IPSOS.

С 30% от гласовете Идалго изпревари убедително съперницата си Рашида Дати с 22% и бившия здравен министър Агнес Бузен, която взима 17, 7 процента от гласовете. Това е удар на Макрон, но негови кандидати все пак печелят около Париж.

Настоящият кмет на френската столица Париж Ан Идалго гласува на първи тур

Снимка: АР/БТА

Кандидатите обаче трябва да осигурят повече от 50 процента от гласовете, за да избегнат гласуване във втори тур.

Според резултатите на първи тур, партията на Макрон "Република, напред" губи, освин столицата Париж, и големите градове в страната, като Марсилия и Лион.

Вотът бе важен тест преди президентската надпревара през 2022 година.

Според ext poll, социалистите запазват досегашните си бастиони. 

Вотът показва отлично представяне за "Зелените" - на първо място в Лион, третият основен град на Франция, скок в подкрепата в Бордо, Гренобъл, Безансон и Страсбург, което предполага, че нарастващата "зелена вълна" вероятно ще се наложи втората по големина сила в Европа.

Премиерът Едуар Филип завършва на първо място в пристанищния град Льо Авър, като спечели 43,6 процента от гласовете, с шанс си да спечели балотажа. Министърът на културата Франк Ристър и министърът на бюджета Жерал Дарманен бяха преизбрани с мнозинство.

"Вотът се проведе перфектно, санитарните условия бяха спазени", обобщи премиерът Едуар Филип, но при развоя на епидемията от коронавируса балотажът идната неделя остава под въпрос.

Точно преди изборите френските власти затвориха всички публични места, което отменя и събитията от кампанията между двата тура.

Броят бюлетините от първия турс на местните избори във Франция

Снимка: АР/БТА

Първият тур на местните избори във Франция премина при рекордно ниска избирателна активност. Според оценки на социологически институти правото си на вот са упражнили само между 44 и 46,5 процента от френските гласоподаватели, предаде Франс прес. Това означава, че досегашният рекорд за най-ниска избирателна активност от 63,55 процента, поставен през 2014 г., е подобрен с близо 20 процента.

Пърти тур на местните избори във Франция

Снимка: АР/БТА

Вторият тур на местните избори във Франция, който е планирано да бъде произведен следващата неделя, вече стои под въпрос. Броят на починалите от коронавируса в страната е достигнал 127 от общо 5423 заразени, съобщи министърът на здравеопазването Оливие Веран, цитиран от Ройтерс. Към вчера смъртните случаи във Франция бяха 91, а заразените - 4449.

Френското правителство е готово да похарчи десетки милиарди евро, за да помогне на изпадналите в беда фирми, каза министърът на финансите Брюно Льо Мер, цитиран от Ройтерс.

"Всички необходими пари ще бъдат осигурени. Държавата ще бъде изцяло зад (компаниите)", обеща Льо Мер в ефира на телевизия Франс 2.

Според икономическия ежедневник "Ле-з-еко" френското правителство подготвя пакет от 30-40 милиарда евро, за да подкрепи икономиката, което може да повиши бюджетния дефицит над 3 процента от брутния вътрешен продукт тази година.

Френската група за производство на луксозни стоки Ел Ве Ем Аш, която е собственик на марката "Луи Вюитон", каза, че нейното козметично подразделение ще започне да произвежда големи количества дезинфектанти за ръце, за да помогне за преодоляване на недостига в национален мащаб, съобщи още Ройтерс.