Преди 90 години, в разгара на сухия режим, американският град Чикаго се превръща в сцена на най-известното в историята на американската мафия масово убийство. Организираната от Ал Капоне екзекуция остава в историята като "Клането на Свети Валентин".

В 10.30 ч. в гараж на улица "Норд Кларк" 2122 в чикагското предградие "Норд Сайд" са разстреляни седем мъже. Убийците са четирима. Двама от тях са облечени като полицаи, а другите двама са с костюми, палта и шапки. Въоръжени са с любимите на американските гангстери картечни пистолети "Томпсън".

Embed from Getty Images

Жертвите са подредени в редица до стената и екзекутирани. По-късно разследващите ще преброят по тялото на всеки един от мъжете между 20 и 50 огнестрелни рани.

Embed from Getty Images

Убитите - братята Франк и Питър Гусенберг, Алберт Качелек, Адам Хайер, Райнхард Швимер, Алберт Вайншанк и Джон Мей, са членове на бандата на основния съперник на Ал Капоне в Чикаго - Джордж "Бъгс" Моран. Двамата мафиотски босове не можели да поделят търговията с контрабанден алкохол. Гангстерите на Моран спирали камионите с уиски на Ал Капоне и отвлекли двама от шефовете на контролираните от Белязания профсъюзи. 

Embed from Getty Images

Снимките от "Клането на Свети Валентин" шокират американското общество и стават причина да бъде създаден специален екип, който да се заеме с разследване на бизнеса на Ал Капоне, въпреки че няма доказателства за участието му в масовото убийство. По това време той е бил в имението си във Флорида. 

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

Embed from Getty Images

Ръководител на екипа, наричан "Недосегаемите", става Елиът Нес. Обект на неговото внимание са незаконните пивоварни и доставки на алкохол на Капоне. Предприети са акции в дестилационните и пивоварните фабрики и за 6 месеца Нес конфискува собственост, оценявана на над 1 милион долара. 

Две години по-късно Ал Капоне е изправен пред съда по обвинения за укриване на данъци и редица нарушения на алкохолния режим.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos